Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Semesterstress – så undviker du den

Publicerad: Uppdaterad:

Många har redan påbörjat semestern och flera är på gång. Förväntningarna och ambitionerna är ofta höga. Men det gäller att ta vara på den återhämtning och vila som kommer med ledigheten och inte ersätta arbetsdagen med nya krav under semestern.

Det kan vara bra att se till att ha oplanerade semesterdagar i kalendern som ger möjlighet och utrymme till spontanitet. För mycket planerande av aktiviteter kan vara stressande.

– Jag tycker att det är viktigt att man skapar utrymme för att inte ha några planer alls. Se till att vara spontana, både under semestern och under lediga kvällar och helger, även de kan förgyllas med roliga saker och är tillfällen för återhämtning, säger Annemarie Hultberg, utvecklingsledare på Institutet för stressmedicin.

Det kan finnas fördelar med att ha en lång sammanhängande semester för att riktigt kunna koppla av. Andra föredrar att dela upp och sprida ut semestern.

Om man har möjlighet kan man till exempel dela upp semestern så man tar en tidig vecka, men fortfarande har semester kvar att se fram emot, men jag tror det är viktigt att man inte delar upp livet i före och efter semestern utan försöker ha det härligt hela tiden, säger Annemarie.

Annemarie Hultberg intervjuades av tidningen Bohuslänningen kring semesterstress. Läs hela artikeln här.

Publicerad: