Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Samarbete i vården kan påskynda rehabilitering och arbetsåtergång

Publicerad: Uppdaterad:

I PRIMA - Primärvård för arbetsåtergång testas nu ett nytt arbetssätt, där en rehabkoordinator från vårdcentralen kontaktar arbetsgivaren direkt för att påskynda rehabilitering. Förutsättningar har saknats tidigare för att samarbeta kring patienten i ett tidigt skede.

Syftet är att rehabkoordinatorn ska samordna olika insatser för den som riskerar att bli sjukskriven. Arbetet ska struktureras så att läkaren och rehabkoordinatorn arbetar tätt tillsammans. Nu ska 12 vårdcentraler i Västra Götalandsregionen testa det nya arbetssättet.

– Vi vill veta om patienterna i gruppen med det nya arbetssättet kan börja jobba snabbare än de som ingår i kontrollgruppen där vården pågår som vanligt. Det handlar inte bara om färre sjukskrivningsdagar utan också om ett förändrat mönster. Kanske kan de arbeta mer deltid till exempel, säger Lisa Björk, utvecklingsledare på Institutet för stressmedicin.

Ännu finns inte rehabkoordinatorerna på alla vårdcentraler, men under 2017 görs en utredning om funktionen ska permanentas och även spridas till bland annat företagshälsovården.

Läs mer om PRIMA-projektet

Tidig kontakt med chefen kan ge snabbare återgång i arbete – Intervju med Lisa Björk från ISM

Publicerad: