Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ögat på stressforskning - Digital konferens

Publicerad: Uppdaterad:
Kvinna som plockar med böcker i en bokhylla och ler mot kameran

Hur vi bäst främjar återgång i arbetet är ett "wicked issue", alltså ett elakt problem, konstaterade Lisa Björk, utvecklingsledare och forskare vid ISM, när hon medverkade vid konferensen "Ögat på stressforskningen: från forskning till praktik". Konferensen anordnades av Stockholm Stress Collaborative den 16 april men du kan ta del av den digitalt via länk här.

Återgång i arbete vid psykisk ohälsa, Lisa Björk  

Kännetecknande för ett "wicked issue", som i detta fallet att få människor tillbaka i arbete efter psykisk ohälsa, är att det finns många olika intressenter inblandade, med olika perspektiv och intressen. Just nu verkar systemet snarare bidra till misstro och konflikter, än att bidra till trygghet, överblickbarhet och samförstånd. Idag råder en obalans mellan regelsystemet och en trygg och förutsägbar sjukförsäkring för de drabbade och till stöd i tillfrisknandet. Då behöver det medicinska gå först, inte minst av humanistiska och etiska skäl. Men också för att behålla förtroendet för vårt gemensamma socialförsäkringssystem. Du kan lyssna på Lisas presentation 1.11.54 in i den inspelade konferensen.

Lisa Björks presentation

Program

Den inspelade konferensen innehåller flera teman och många medverkande. Här finns ett program med tider in i inspelningen, så du kan välja det som intresserar dig allra mest.

Ögat på stressforskningen, digital konferens

Tema Behandling

  • Psykologisk behandling av stressrelaterad ohälsa: en kort översikt Erik Hedman-Lagerlöf (leg. psykolog, leg. psykoterapeut, professor i psykologi vid Karolinska Institutet & Akademisk vårdcentralsamordnare) (ej inspelat)
  • Från forskning till praktik: behandling av stressrelaterad ohälsa i primärvården Elin Lindsäter (leg. psykolog vid Gustavsbergs Vårdcentral och medicine doktor vid Karolinska Institutet) (13.32)

Tema Försäkringsmedicin

  • Sjukfrånvaro och psykisk ohälsa Emilie Friberg (docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet) (46.27) 
  • Återgång i arbete vid psykisk ohälsa - metoder och utmaningar Lisa Björk (sociolog och doktor i arbetsvetenskap vid Institutet för stressmedicin) (1.11.54) 

Tema Arbetsmiljö

  • Hur farligt är det att arbeta egentligen? Eva Vingård (leg. läkare och professor emeritus i Arbets- och miljömedicin vid Uppsala Universitet) (1.35.47)
  • Vem kan och bör göra vad mot stress-relaterad ohälsa? Anne Richter (docent i psykologi vid Karolinska Institutet) (1.55.44)

Utdelning av Töres Theorell Young Investigator Award 

Årets pristagare Sandra Tamm, presenteras först av Göran Kjecklund (2.24), därefter presenterar Sandra sin studie Känsloreglering efter sömnbrist. 

Utmattningssyndrom: hur behöver vården utvecklas för att möta behovet?

Paneldiskussion (2.45)
Deltagare: Gunilla Brodda Jansen (specialist i Rehabiliteringsmedicin och Smärtlindring, docent vid Karolinska Institutet)
Anna Nergårdh (Regeringens särskilda utredare för den statliga utredningen Samordnad utredning för God och Nära Vård)
Thomas Tegenmark (leg. psykolog, vice VD och kvalitetsansvarig WeMind psykiatri)

Program

Övriga länkar

ISMs forskning om stressrelaterad ohälsa

ISM:s forskning Organisation, arbetsmiljö och ledarskap

Publicerad:
Uppdaterad: