Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

ISM värd för internationell konferens om burnout

Publicerad: Uppdaterad:
Professor Wilmar Schaufeli föreläser i Sahlgrenskas aula

Burnout – utmattning på svenska, ingår numer i Världshälsoorganisationen WHO:s senaste klassificering av sjukdomar och relaterade hälsoproblem, ICD-11. Under juni var ISM värd för en konferens för ett internationellt forskarnätverk lett av en av världens främsta forskare inom burnout, professor Wilmar Schaufeli från Universitetet i Leuven, Belgien & Universitetet i Utrecht, Nederländerna.

Konferensen inleddes med en välbesökt föreläsning i Sahlgrenskas aula där professor Schaufeli gav en översikt av de senaste rönen om förekomst, orsaker och åtgärder för att förebygga burnout. Det kan handla om att stärka individers strategier för att uppnå balans mellan arbets- och privatliv, om tidsanvändning och metoder för avslappning. Men det handlar också om tydlighet i roller och ansvar och om balans mellan krav och resurser på arbetsplatsnivå. Schaufeli berättade också om ett nytt mätinstrument som utvecklats för att kunna mäta burnout – the Burnout Assessment Tool. Instrumentets fortsatta utveckling var också ämnet för konferensen. En svensk version av instrumentet är utarbetad av ISM, kontakta stressmedicin@vgregion.se för mer information.

ISM har sedan ett år tillbaka ett samarbete med Universitetet i Leuven och ett internationellt forskarnätverk. I forskarnätverket ingår forskare från 24 länder och ISM representeras av Emina Hadzibajramovic och Kristina Glise. Emina bidrar med analyser och utvärdering av instrumentet och Kristina med kliniska erfarenheter kring behandling av UMS.

Publicerad: