Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att finna ro i orostider

Publicerad:
Kvinna promenerar med sin hund i en park i motljus

Det är oroliga tider för oss alla just nu. För dig med utmattningssyndrom kanske det känns extra oroligt. Utmattningen gör inte att man har större anledning till oro, men att man har mindre kraft att hantera den.

Om sinnesstämningen rent generellt är låg med lättväckt oro behöver tankarna något konkret att fastna på och en ny sjukdom som alla pratar om är givetvis en bra måltavla för oro. Tankarna skenar lätt iväg i katastrofscenarion och det kan vara svårt att ha ett realistiskt förhållningssätt. Att älta orostankar är vårt sätt att försöka lösa problem så det är nästan omöjligt att helt stänga av detta.

Så, ha tålamod med dig själv. Sök information där den är tillförlitlig och agera utifrån de rekommendationer som ges.  Men begränsa den tid du lägger på att informera dig till en kort stund dagligen. Du som haft din utmattning ett tag kanske redan dragit ner på fysiska kontakter, hittat andra sätt att hålla kontakt, är mer ute i naturen, promenerar och har hittat meningsfulla sysselsättningar i hemmet. Det är något vi alla måste ställa om till nu.

Försök att ha tillit till att du gör det du kan i den situation som nu är och hitta sätt att distrahera dig från oron. Att röra på sig utomhus kan vara ett sätt att lindra oro. Att känna att man är del i en gemenskap, även om det sker på distans, är också något som lindrar oro. Att ta en promenad eller en stund på en parkbänk och se att livet faktiskt pågår runt omkring hjälper oss att känna delaktighet och minskar orostankar.

Publicerad: