Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allt fler blir sjukskrivna på grund av stress

Publicerad:
Kvinna går i trappa på arbetsplatsen

Antalet svenska som är sjukskrivna på grund av stress har femdubblats under det senaste decenniet och 80 procent av de sjukskrivna är kvinnor. Två av dem Läkaren Yvonne 64 och kommunikatören Carin 37, kan vi läsa om i Göteborgs-Postens artikel.

Nedskärningar och åtstramningar i kvinnodominerade välfärdssektorer där kvinnor är överrepresenterade är en av förklaringarna till varför sjukskrivningarna ökar. Det kan också handla om diagnossättning och att läkarnas kunskaper om utmattning har ökat. Kvinnor tar ofta större ansvar i hemmet, vabbar och är föräldralediga längre. Detta berättar Lisa Björk, doktor i arbetsvetenskap.

Ofta handlar det om att man upplever stress, både i arbetet och i hemmet. För att vända utvecklingen behövs insatser på många nivåer, både rätt vård och rehabilitering för den som är sjuk, men också förändringar i arbetslivet. Både arbetsgivarna och politikerna har ett viktigt ansvar i den här frågan, berättar Lisa Björk i artikeln.

Göteborgs-Posten - Jobbet gjorde Yvonne och Carin sjuka av stress

Stress, råd och behandling

 

Publicerad: