Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt nr av Arbetslust - tema Andrum

Publicerad: Uppdaterad:
Omslagsbild Arbetslust

När en välförtjänt semester förhoppningsvis är nära. För medarbetare inom vården som varit under stark press länge, så känns tidningens tema Andrum välbehövligt. I tidningen intervjuas ISM:s psykolog Susanne Ellbin om etisk stress och Jenny Hultman, psykolog på Hälsan och Arbetslivet, om hur företagshälsovården stöttat medarbetare inom hälso- och sjukvården.

Etisk stress

Etisk stress drabbar brett och många mår dåligt av att inte kunna handla enligt de värderingar man har, inte följa sin moraliska kompass eller samvete, säger specialistpsykolog Susanne Ellbin, ISM. Susannes viktigaste råd till dem som utsätts för etisk stress är att reflektera. Gör det! Det är viktigt både med egen reflektion och tillsammans med andra. Att sätta ord på det som skaver lättar.

Jenny Hultman, psykolog och organisationskonsult, är en dem som arbetat på fältet för att stötta medarbetare inom hälso- och sjukvården: ”I mina ” reflektionsgrupper har vi inte bara haft fokus på etisk stress. Ofta har det varit i kombination med tal om återhämtning, eftersom folk är så slutkörda. Det är
personalen som ingår i gruppen som avgör vad som blir relevant för dem att tala om.

Återhämtningsplan

För att medarbetarna skall ha möjlighet till återhämtning, måste deras chefer och organisationer ge förutsättningar för detta. Camilla Nilsson och Carina Falk har tillsammans med några kollegor på HR-strategiska, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tagit fram en intern återhämtningsplan, kompletterad med en klart användbar checklista, om hur man kan tänka och göra när det kommer till återhämtning lokalt. Vilken åtgärd? Vem ansvarar? När följer vi upp?

Mer att läsa

  • Läs intervjun med Ann Söderström, fd hälso- och sjukvårdsdirektör, som stått i rampljuset de senaste ett och ett halvt åren. 
  • Tankar om... att kommunicera pandemi. Kommunikationsdirektör Jenny Erkholm beskriver hur arbetet ändrade karaktär från den där dagen i mars 2020.
  • Beställ FHV-uppdrag och tjänster på nätet. Verksamhetsutvecklare Charlotte Stommel, Hälsan och Arbetslivet beskriver den nya förenklingen.

Tidningen Arbetslust nummer 2-2021 med tema Andrum

Publicerad:
Uppdaterad: