Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny rapport: Forskning visar att fysisk aktivitet på recept ger effekt

Publicerad: Uppdaterad:
Cyklist på väg
Fotograf: Marie Ullnert

Förskrivningen av FaR ökar den fysiska aktivitetsnivån hos dem som inte är tillräckligt aktiva visar nya rapport från HTA-centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Professor Ingibjörg Jonsdottir från ISM är en av forskarna bakom rapporten.

Den svenska FaR-modellen har blivit en förebild i Europa för att öka den fysiska aktivitetsnivån hos patienter som rör sig för lite. Problemet är så stort att det berör en majoritet av den svenska befolkningen.

Bevis för att metoder som ökar aktivitetsnivån har saknats. HTA-centrum har nu publicerat en rapport där man studerat den svenska FaR-modellens effekter. Huvudresultatet i rapporten visa att den svenska FaR-metoden ökar den fysiska aktivitetsnivån hos patienter som inte är tillräckligt fysiskt aktiva.

FaR är också speciellt viktigt när det gäller personer som har fått diagnosen utmattningssyndrom och behöver hjälp med att dosera den fysiska aktiviteten. Att vara fysiskt aktiv på rätt nivå har också visat sig kunna förhindra återfall i psykisk ohälsa.

Pressmeddelande Sahlgrenska
Fysisk aktivitet på recept ger effekt visar rapport från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Till rapporten
Efficacy of the Swedish model for physical activity on prescription

Publicerad: