Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vad innebär det nya normala?

Publicerad: Uppdaterad:
Kollegor pratar och skrattar vid kaffemaskinen

Våra känslor och tankar just nu är som alla höstfärger runt omkring oss. De varierar stort och det känns verkligen som vi befinner oss i någon form av gräns mellan två ”årstider” bokstavligen talat. Restriktionerna har nyligen lyfts samtidigt som det inte riktigt är över. Många pratar om ”det nya normala” och jag tänker ibland på vad det innebär egentligen?

I nyhetsbrevet lyfts flera aspekter kopplade till det ”nya normala” utifrån distansarbetet och återgång till arbetsplatsen för de som har arbetat hemma. Men det finns även ”det nya normala” bland de som har varit på sin arbetsplats under hela pandemin, exempelvis hälso- och sjukvårdspersonal och vård och omsorgspersonal.

Pandemin har bidragit till en ökad medvetenhet om att fokus måste ligga på kärnverksamheterna inom offentlig sektor. Den har också bidragit till att öka medvetenheten kring vilken arbetsmiljö, inklusive strukturer, tydlighet och stödfunktioner som krävs för att få till välfungerande verksamheter även under kristider.

Viktiga arbetsmiljöfrågor relaterade till tillit, förenklad administration, kommunikation och chefers förutsättningar har synliggjorts under pandemin och vi måste fortsätta att prioritera arbetet med dessa frågor nu när vi blickar framåt inom offentlig sektor. Som individer har vi också upplevt pandemin på olika sätt och vi kommer alla, oavsett vilka vi är, att behöva orientera oss tillbaka till något som kommer att vara nytt för många.

Ingibjörg Jonsdottir
Professor

Publicerad:
Uppdaterad: