Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stress har många betydelser

Publicerad: Uppdaterad:
Kvinna som vilar huvudet i händerna bakom laptop fylld av post-it lappar

Nu är hösten här! I säsongens första nyhetsbrev skriver vi om TV-serien sjukt stressad som har sänts på SVT. Faktum är att det är många TV program nu som handlar om psykisk ohälsa, stress och hjärnan. Viktiga ämnen att diskutera men det är också förenade med utmaningen att hålla sig till fakta inom området.

Vetenskapen har än så länge inte kunnat leverera alla svar på frågor som ställs. Kunskapen är också svår att kommunicera inte minst på grund av att ord och begrepp betyder så olika saker. Ordet stress är särskilt problematisk då det är så mångtydigt. Detsamma gäller begreppet psykisk ohälsa där innebörden även där varierar.  Jag har skrivit om det tidigare att jag tycker att vi borde använda ordet stress mycket mindre. Det blir mer begripligt om vi benämner saker för vad det är såsom organisatorisk arbetsmiljö, orättvisa, otydlighet, dåliga förutsättningar och brist på återhämtning etc. istället för att använda samlingsbegreppet ”stress” som kan betyda så mycket olika saker.

Hösten är en period som jag gillar mycket. Vackra färger, varm choklad och teaterbesök och så är det ju passande att få använda alla fina islandströjor som hänger i garderoben och väntar på att sommarvärmen ska släppa taget. Hoppas att ni också njuter av vad hösten har att erbjuda!

Sjukt stressad - ny serie på SVT

Ingibjörg Jonsdottir,
professor

Publicerad: