Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lärdomar från krisen kan stärka organisationerna

Sjukvårdare springer i korridor med en säng

”De kommer att bli lite annorlunda vår” skrev jag i förra nyhetsbrevet. Men att det skulle bli så här var det ingen som trodde. När jag skriver dessa rader befinner vi oss här i Västra Götalandsregionen mitt i den värsta perioden av covid-19 pandemin.

Jag känner mig stolt att vara en del av Västra Götalandsregionen och se hur alla samverkar som aldrig förr för att klara av det svåra uppdrag som vården möter just nu. Det kommer också en tid efter covid-19 och då gäller det att tänka till och dra lärdomar av det som har hänt. Om vården ska kunna vara rustad för att på bästa sätt och kunna bemöta en kris måste vi i grunden ha en tydlig och tillitsbaserad organisation där chefer har bra förutsättningar för att kunna hantera sina uppdrag. Många arbetsmiljöproblem är organisatoriska och dessa måste åtgärdas. Flera äldre medarbetare har valt att hjälpa till under krisen, men det finns ett mer långsiktigt arbete att göra när det gäller att behålla våra äldre medarbetare.

Ytterligare en viktig aspekt där ISM kan bidra med kunskap aktuellt för den situation vi befinner oss i är hur man förebygger stress och utmattning. Många har slitit hårt under de senaste månaderna och vi måste säkerställa att dessa individer får tillräckligt med återhämtning och stöd för att kunna förebygga ohälsa. Vi på ISM arbetar tillsammans med andra forskare och företagshälsovården med samtliga ovanstående aspekter och i detta nyhetsbrev kan du läsa mer om flera projekt som berör dessa frågor.

Dags att blicka framåt och planera för en annorlunda sommar. Det blir en sommar där vår fantastiska natur kommer att vara i fokus. Ta reda på vilka pärlor som finns i närområdet. En promenad eller fisketur eller varför inte skaffa ett staffli och testa konstnärslivet ute vid havet eller i skogen. Och så fortsätter vi att hålla i och hålla avstånd tillsammans!

 

Ta del av ISM:s senaste nyhetsbrev nr 3 2020