Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetsmiljön i coronatider

Publicerad: Uppdaterad:
Kvinna med munskydd

Novembermörkret har nu lagt sig som ett täcke över oss samtidigt som hela samhället kämpar sig igenom den andra vågen av covid-19 pandemin. Tyvärr verkar den bli tuffare och mer långvarig än vad vi hade räknat med. Medarbetarna i Västra Götalandsregionen fortsätter att göra ett fantastiskt jobb, men många är trötta och i ett stort behov av ledighet och återhämtning.

Det gäller att vi hjälps åt att stötta och bidra till att skapa en så god arbetsmiljö som möjligt under rådande omständigheter. Här har cheferna ett viktigt uppdrag. Deras förutsättningar och möjligheter att leda arbetet trots slimmade organisationer, är något som blivit än mer i fokus under den pågående pandemin.

I detta brev lyfter vi också flera aspekter kopplat till sjukfrånvaro och vikten av det förebyggande och främjande arbetet. Ute i verksamheterna är det av naturliga skäl extra mycket fokus på det akuta läget men vi måste hjälpas åt att inte tappa det långsiktiga arbetet att främja och förebygga ohälsa på våra arbetsplatser.

Om vården ska kunna vara rustad för att på bästa sätt kunna bemöta en kris måste vi i grunden ha en hälsofrämjande organisation som stärker medarbetarnas hälsa och möjligheter att möta framtida utmaningar. Äldre medarbetare som väljer att arbeta kvar har en viktig roll att fylla, där de kan bidra med sin kunskap till yngre medarbetare. Läs mer om detta i höstens nyhetsbrev.

Nu blickar vi också framåt mot ljusets tid, julen! Den kommer också att bli annorlunda och många av oss kommer inte att kunna fira som vi brukar göra. Det gäller för oss alla att fortsätta att hålla i och hålla avstånd, så att även de som arbetar i frontlinjen med covid-19 skall kunna vara lediga och återhämta sig över helgerna. Och rätt som det är så blir det ljusare igen!  

 

Ingibjörg Jonsdottir,
professor

Publicerad: