Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att förebygga utbrändhet

Publicerad: Uppdaterad:
Kvinna som  arbetar i vården sitter utmattad i en trappa

På nätverksföreläsningen den 5 april föreläste Angelique de Rijk, professor in ‘Work and Health vid Maastricht University om ”How to prevent burn-out in men and women”.

Nätverksföreläsningen hölls denna gång i hybrid variant med en mindre publik på plats, men de allra flesta lyssnade digitalt. 

Föreläsningens fokus var på olika interventioner för att förebygga utbrändhet, där Angelique de Rijk sorterade olika insatser i universell, selektiv, indicerad och tertiär prevention. Dessutom kan förebyggande insatser ske på nationell policynivå, organisationsnivå och individnivå. Enligt föreläsarens genomgång finns få studier som beskriver interventioner av utbrändhet. 

Instrument för att mäta utbrändhet

Angelique de Rijk hänvisade till Burnout Assessment Tool (BAT) , ett nytt instrument för att mäta utbrändhet framtagen av forskare i Belgien, baserad på en uppdaterad definition av utbrändhet och förankrad för användning globalt. Instrumentet är fritt tillgängligt för arbetsgivare och forskare och har redan använts i över 30 länder världen över. ISM bedriver forskning kring instrumentet för att säkerställa dess användning i svensk kontext. 

Det har också utvecklats en kortare version av BAT - BAT12 med hjälp av kvalitativ och kvantitativ analys. Det kortare versionen har fördelen att den bibehåller innehållsvaliditet, har goda psykometriska egenskaper och är tidsbesparande jämfört med originalversionen.

Burnout Assessment Tool

 

Publicerad:
Uppdaterad: