Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt i nätverket

Här hittar du aktuella nyheter från nätverket och information om var och när nästa träff kommer att ske.

Aktuellt i nätverket

Aktivitetsbaserat kontor - vad säger forskningen, var temat på nätverksträffen där Linda Rolfö KTH och Annemarie Hultberg ISM medverkade. Nu kan du ta del av bilderna från deras presentationer samt ett referat.

Aktivitetsbaserat kontor - vad säger forskningen? Det är titeln på kommande nätverksträff med Linda Rolfö

I Västra Götalandsregionen precis som på många andra håll pågår en förändring mot ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Det tillkommer ständigt ny kunskap som är värdefullt att ta tillvara som vägledning i pågående förändringsarbete. Så vad säger forskningen? Detta är temat för nästa nätverksträff den 25 april.

På grund av sjukdom tvingades vi ställa in nätverksträffen med  Ivanka Savic, överläkare och professor i neurologi, Karolinska Sjukhuset och UCLA, med tema hjärnfunktion vid arbetsrelaterad stress.

Det är inte lätt att skilja på vad som är fakta och inte. Mellan det som inte har något stöd i forskningen och det som håller Nobelpriskvalitet finns en stor gråzon. Det som har starkt stöd blandas med det som en gång var sant, men inte uppdaterats och det som saknar stöd eller är direkt fel. En bra regel som Magnus Lindwall ofta återkom till på sin föreläsning var att ställa frågorna - Vad vet vi egentligen och Hur vet vi det?

Varför är pseudovetenskap ett problem? Hur kommer det sig att så många människor tror på det och upplever att det fungerar trots att det inte har stöd i forskning? Om detta talar Magnus Lindwall, professor i hälsopsykologi vid kommande nätverksträff.

Det var en välbesökt Nätverksträff när Jan Winroth, universitetslektor i hälsopromotion/pedagogik vid Högskolan Väst och Institutet för stressmedicin föreläste om ”Från friskvård i företag till organisationshälsa”.

Från ”friskvård i företag till ”organisationshälsa. Författaren Jan Winroth berättar om sin bok och om sina erfarenheter av arbete med hälsofrågor på såväl individ- som organisationsnivå.

Anneli Matsson gästade ISM:s nätverksträff den 19 april med sin föreläsning om Kränkande Särbehandling. Rubriken för dagen var Bad behaviour på arbetsplatsen, där hon redde ut skillnaden mellan kränkande särbehandling, mobbning och dess ”grannar” i arbetsmiljön.

Vad är kränkande särbehandling? Vad skiljer det från konflikter och annat aggressivt beteende? Detta är temat på kommande nätverksträff.

Det var fullsatt på ISM:s nätverksträff den 27 februari, när de båda seniora forskarna Marie Åsberg, från Karolinska Institutet och Kristina Glise från ISM, berättade om aktuell forskning och kliniska erfarenheter utifrån diagnostik och behandling av utmattningssyndrom. Nu finns en sammanfattning över de båda föreläsningarna att ladda ned.

Utmattningssyndrom - Var står vi idag? Diagnostiken, synpunkter på behandling och de senaste forskningsrönen. Om detta handlar kommande nätverksträff.

På ISM:s nätverksträff den 8 november talade Marcus Strömgren om vikten av att bygga på arbetsplatsens sociala kapital och hur detta påverkade förändringsarbetet. Nu finns hans bilder att ladda ned.

Mats Eklöf drog "fulla hus" på ISMs nätverksträff den 21 september med temat psykosocial arbetsmiljö.

Varför är ”sedvanlig" behandling inom primärvården så verksam - jämfört med tilläggsbehandlingar vid psykisk ohälsa? Om detta talade Cecilia Björkelund, specialist i allmänmedicin och professor vid Institutionen för medicin vid Göteborgs Universitet, på ISM:s nätverksträff den 9 maj 2017.

Efter två byten av lokal, på grund av det fantastiskt stora intresset, gick ISM:s nätverksträff om Fakta och myter inom stressområdet av stapeln den 29 mars på anrika Draken vid Järntorget.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:33