Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lomma kommun tar hjälp av Chefoskopet

Bild på elever i klassrum
Foto: Istock

Kommunens rektorer har betydligt fler medarbetare per chef än kommunens övriga verksamheter. Så ser det ofta ut inom kvinnodominerade verksamheter som vård, skola och omsorg. På Fladängsskolan i Lomma har man tagit hjälp av verktyget Chefoskopet för att ge rektorerna avlastning.

Chefoskopet bygger på resultat från forskningsprojektet CHEFIOS och ska fungera som en praktiskt och teoretisk grund för förändringsarbete i den egna organisationen.

I Lomma kommun hade rektorerna 39 medarbetare per chef, i jämförelse med kommunens genomsnittliga 9,3 medarbetare per chef. De hade därmed sämre förutsättningar att uppfylla sitt uppdrag än flera andra chefer i mansdominerade verksamheter.

Kommunen har sedan ett år samarbetat med två andra skånekommuner i frågan kring chefers organisatoriska förutsättningar och har då bland annat arbetat med Chefoskopet.

Genom Chefoskopet har Fladängsskolan kunna anställa en biträdande rektor. Ett delat ledarskap kommer att frigöra tid för långsiktigt utvecklingsarbete, men också direkt närvaro i verksamheten. Chefoskopet har bidragit med fler rektorer i kommunernas skolor, men också infört handlingsplaner för organisatoriska förutsättningar.

Läs hela artikeln i Sunt Arbetsliv
Han får avlastning med hjälp av Chefoskopet, suntarbetsliv.se

Mer om forskningsprojektet CHEFIOS  

 

Senast uppdaterad: 2019-02-11 09:29