Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vad händer med kortisol och immunförsvaret vid långvarig stress?

Publicerad: Uppdaterad:

Det pratas och skrivs ofta om att långvarig stressbelastning leder till att kroppens stresshormoner hamnar i obalans och att man får sämre immunförsvar. Men stämmer det? Nej, egentligen inte. ISM publicerar nu en översikt av aktuell forskning inom området.

Finns det biologiska kopplingar mellan stressexponering och stressymptom? Den frågan tillsammans med jakten på biomarkörer för burnout/utmattningssyndrom har intresserat många forskare. I denna forskningsöversikt har vi sammanställt vad dessa studier har visat när det gäller gruppen burnout/klinisk burnout/utmattning och huruvida hormoner och immunfunktion skulle kunna vara påverkat hos dessa individer. 

Sammanfattningsvis går det inte att dra någon bestämd slutsats att hormonsystem eller immunfunktion skulle vara påverkat hos individer med symptom på kronisk stressbelastning. Läs om de viktigaste resultaten och hur man kommit fram till denna slutsats.

Hormoner och immunfunktion vid burnout/utmattningssyndrom (svensk sammanfattning)

Publicerad: