Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Prismaglasögon kan rädda nacken

Publicerad:
180207 Tadläkartidningen Tandläkare Hussam Arjah (FTV Partille) och forskare Agneta Lindegård Andersson visar upp nya prismaglasögon som förbättrar ergonomin för tandläkare.
Fotograf: Marie Ullnert

Tandläkaryrket innebär extrema arbetsställningar och synkrävande arbetsuppgifter en stor del av dagen. 7 av 10 har nästan daglig smärta i nacken eller axlarna. Användning av prismaglasögon leder till en bättre arbetsställning som gör att smärta både kan minska och förebyggas.

Agneta Lindegård Andersson, docent på Institutet för stressmedicin fick tillsammans med Arbets- och miljömedicin ett uppdrag att utvärdera prismaglasögonens effekt hos tandläkare och tandhygienister. Resultaten  som presenterades 2012 visade att prismaglasögonen ledde till en signifikant bättre arbetsställning för nacken. Ytterligare studier visade också betydligt mindre nacksmärta och färre kliniska diagnoser hos gruppen.

Läs hela artikeln: Prismaglasögon kan rädda nacken -  Tandläkartidningen 3 2018

Läs mer

Prismatiska glasögon i tandvården

Publicerad: