Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt instrument ökar kunskapen om att förebygga och behandla utmattningssyndrom

Publicerad:
En man framför sin datorskärm lutar huvudet i händerna

Utbrändhet är ett av de vanligaste tillstånden orsakade av långvarig stressbelastning. Kunskapen måste öka och vi behöver bli bättre på att förebygga och behandla.

För att mäta förekomst av utbrändhet används idag främst instrumentet Maslach Burnout Assessment (MBI), men detta anses ha svagheter och har blivit starkt ifrågasatt. Därför har en grupp forskare i Belgien tagit fram ett nytt kvalitetssäkrat instrument, Burnout Assessment Tool (BAT) som beskriver utbrändhet som ett arbetsrelaterat tillstånd av utmattning bland anställda och karakteriseras av extrem trötthet, minskad förmåga för känsloreglering, kognitiv nedsättning samt mental distansering. BAT kan användas av organisationer och företag för att skatta utbrändhetsnivå bland anställda och för att hitta individer som löper risk för utbrändhet.

Eftersom BAT är ett nytt instrument behöver dess psykometriska egenskaper valideras vilket var målet med denna studie.

Validering av Burnout Assessment Tool (BAT) 

Vill du veta mer?

Institutet för stressmedicin har översatt BAT till svenska.

Kontakta Emina Hadžibajramović för mer information och för att få tillgång till den svenska versionen kostnadsfritt.

 

 

Publicerad: