Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny studie: Skillnader i hjärnaktivitet hos personer med UMS och hos friska

Publicerad:
Silhuett av persons huvud som illustrerar tänkande och minne

Patienter med utmattningssyndrom (UMS) kan drabbas av en långvarig nedsatt kognition. Det finns ett fåtal studier gjorda som har undersökt hur hjärnaktivitet kan ha påverkats i samband med utmattning men flera studier behövs.

Syftet med denna studie var att undersöka kognitiv funktion och hjärnaktivering hos patienter med UMS och jämföra resultaten med friska kontroller.

Patienter med UMS visade avvikande hjärnaktivering redan från början, med lägre aktivitet i pannlobsbarken när de genomförde komplexa uppgifter jämfört med friska kontroller, men högre aktivering när de genomförde uppgifter som krävde att man arbetade med högre tempo. Hjärnaktiviteten påverkades däremot inte av den 2,5 h långa testperioden. Patienterna rapporterade genomgående mer trötthet än de friska och presterade sämre på test som mäter mental kontroll.

Exhaustion disorder and altered brain activity in frontal cortex detected with fNIRS

Svensk sammanfattning Kognitiv funktion och hjärnaktivitet

Publicerad: