Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny studie om utmattningssyndrom: vägen tillbaka kan försvåras av vissa personlighetsdrag

Publicerad:
Illustration av att lägga sista pusselbiten

Det kan ta lång tid att bli frisk från utmattningssyndrom, och en del personer har kvar symptom många år efter att de fått diagnosen. Förutom faktorer i omgivningen kan det vara viktigt att undersöka om det också finns personlighetsdrag som kan försvåra tillfrisknandet.

Ett personlighetsdrag som kopplats samman med utmattningssyndrom är perfektionism, vilket ingår i det som kallas tvångsmässig personlighet. I en ny studie undersökte man om sådana tvångsmässiga personlighetsdrag var vanligare bland personer som fortfarande hade utmattningssyndrom sju till tio år efter att de påbörjat en behandling, jämfört med personer som blivit friska. Deltagarna i studien behandlades tidigare på Institutet för stressmedicin.

Verkade det finnas ett samband mellan tvångsmässiga personlighetsdrag och en längre tid för att bli återställd? Ja – de personer som fortfarande bedömdes ha utmattningssyndrom hade i större omfattning också dessa personlighetsdrag. Det var även vanligare att de rapporterade en ”överdriven hängivenhet” i sitt arbete.

Resultatet visar att det kan vara viktigt att upptäcka och behandla tvångsmässiga personlighetsdrag hos patienter med utmattningssyndrom. Perfektionism och en överdriven hängivenhet i arbetet kan bli belastande i en arbetssituation med hög belastning och otydliga gränser, och åtgärder behöver riktas mot både arbetets organisation och individen.

Originalpublikation på engelska:
Is obsessive-compulsive personality disorder related to stress-related exhaustion?

Sammanfattning av studien på svenska:
Personlighetsdrag och utmattningssyndrom

Publicerad: