Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny studie om kondition och stressrelaterad utmattning

Publicerad: Uppdaterad:
Pulsklocka på en arm mäter konditionen
Fotograf: Getty Images

Fysisk aktivitet är en verksam behandlingsmetod när det gäller att förhindra och behandla en rad olika sjukdomstillstånd som kan drabba den som varit utsatt för långvarig psykosocial belastning. Ett problem med tidigare studier är dock att fysisk aktivitet oftast har skattats med subjektiva metoder och få studier har mätt fysisk aktivitet med objektiva metoder

Denna studie visar, med stöd av objektiva mätningar, att god kondition minskar symptom på stressrelaterad utmattning. Största minskningen av symptom på utmattning över tid, får den som har en medelgod kondition. Däremot syntes inga samband mellan , depression, ångest och sömnstörningar och uppmätt kondition hos patienter med utmattningssyndrom.

Slutsatsen blir att en lagom fysisk aktivitetsnivå  i enlighet med tidigare rekommendationer (30-45 minuter rask promenad 4-5 ggr/v) är en lämplig behandlingsdos för att uppnå hållbar symtomlindring för patienter med utmattningssyndrom.

Svensk sammanfattning av studien

Publicerad: