Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Merparten av patienter med utmattningssyndrom behöver göra förändringar i arbetslivet

Publicerad:
Kvinna talar i telefonen på kontoret

Sju år efter behandling av utmattningssyndrom har majoriteten av patienterna gjort någon form av förändring i arbetslivet. Det visar en studie som har följt patienter som varit inskrivna på ISM:s patientmottagning.

Studien visar att det var mer vanligt bland kvinnliga patienter att gå ned i arbetstid medans manliga patienter tenderade att ändra arbetsuppgifter. Studien har också jämfört upplevelsen av arbetsrelaterad stress hos dessa patienter och det visar sig att de som gjort någon förändring i sin arbetsmiljö, också är dem som initialt rapporterade större problem med upplevd stress på jobbet. Den grupp som istället fortsatte på samma arbete utan att göra någon förändring har nu efter sju år har nu ”kommit ikapp” och upplever istället högre krav i arbetet jämfört med de som aktivt har gjort en förändring.

svensk sammanfattning - Studie av gjorda förändringar i arbetslivet efter behandling av UMS

Originalpublikation - Self-reported changes in work situation – a cross-sectional study of patients 7 years after treatment for stress-related exhaustion

 

 

Publicerad: