Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hur har arbetsmiljön utvecklats i Sverige över tid?

Publicerad:
Manlig åkeriarbetare i gul arbetsjacka

Möjligheten att ta pauser, stödet från chefen, arbetsuppgifternas svårighetsgrad och den fysiska påfrestningen. Har svensk arbetsmiljö och förhållanden som dessa förändrats något sedan slutet av 90-talet?

Vartannat år genomför Statistiska centralbyrån en undersökning om arbetsmiljöförhållandena inom svenskt arbetsliv. I en ny studie har forskare tittat närmare på resultaten från tio sådana undersökningar som gjordes mellan 1997 och 2015. Vad såg de för förändringar i arbetsmiljön under den här perioden?

Inga större, faktiskt. Åtminstone inte när det gäller arbetsmiljön på den svenska arbetsmarknaden i stort, när statistik för många olika yrkesgrupper slagits ihop. På en sådan övergripande nivå var arbetsmarknaden hyfsat stabil, med bara några små, mestadels positiva, förändringar.

Men när de sedan undersökte hur arbetsmiljön hade utvecklats inom olika yrkesgrupper, fann de att det visst hänt en hel del. Olika yrken utvecklades dessutom på olika sätt. En slutsats av studien är därför att stabilitet på arbetsmarknadsnivå kan dölja förändringar och kraftigt varierande utvecklingstrender inom olika yrkesgrupper.

Studien finns publicerad i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Work, Environment & Health. Där har den uppmärksammats för att ge svar på viktiga frågor som borde utforskas även i andra länder.

 

Originalpublikation på engelska 

Sammanfattning av studien på svenska 

Publicerad: