Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Forskningsmedel till arbete om chefers förutsättningar

Publicerad: Uppdaterad:
Två personer som går och samtalar
Fotograf: iStock

Vilken betydelse har chefers förutsättningar för att förebygga sjukskrivning hos medarbetare med vanliga psykiska sjukdomar. AFA har beviljat 5,9 miljoner till ett forskningsprojekt, där ISM deltar i samarbete med bland annat Göteborgs- och Linköpings Universitet. Projektet startar januari 2020 och pågår i fyra år.

Syfte

Projektets syfte är att undersöka hur olika faktorer på arbetet hänger ihop med de  åtgärder som chefer vidtar för att förebygga sjukskrivning hos medarbetare med vanliga psykiska sjukdomar. 

Vad är nytt?

Det finns idag ytterst få studier som undersökt vilka åtgärder chefer alls gör, och inga studier som undersökt sambandet mellan kontextuella förutsättningar och chefers åtgärder för dessa medarbetare.  

Metod

Vi vill utforska vilka åtgärder de vidtagit för att stödja sina medarbetare samt deras erfarenheter av olika faktorer som främjat eller hindrat dessa. Detta kommer vi att göra via en enkät till 3 000 chefer i den privata sektorn samt genom att intervjua cirka 40 chefer. 

Nytta

Resultaten från projektet ska användas för att öka arbetslivets och chefers kapacitet att stödja dessa medarbetare att vara kvar i arbete och förebygga sjukskrivning.

Kontakt

Ansvarig forskare

Monica Bertilsson, Göteborgs universitet monica.bertilsson@socmed.gu.se

Från ISM deltar

Lisa Björk lisa.m.bjork@vgregion.se

Linda Corin linda.corin@vgregion.se

Aktuella länkar

AFA:s FoU-program Att leva med psykisk ohälsa

Läs mer om ISMs forskning om chefers förutsättningar

Organisation, arbetsmiljö och ledarskap

Projektet ingår forskningsprogrammet New Ways – mental health at work vid Göteborgs universitet

New Ways, Göteborgs universitet

Publicerad: