Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Forskning om läkares arbetssituation - Ett internationellt samarbete

Publicerad: Uppdaterad:
Fredrik Bååthe med kollegan Karin Isaksson Rø utanför UCSF Medical Center i San Fransisco
Fredrik Bååthe och Karin Isaksson Rø framför huvudingången till UCSF efter intressanta intervjuer och en lyckad presentation.

Under hösten har Fredrik Bååthe, Medicine doktor besökt universitetssjukhuset i San Fransisco för att presentera metod och resultat från den pågående IDOQ-studien (Interactions between Doctors professional fulfillment, Organizational factors and Quality of patient care) som utgår från Legeforskningsinstituttet-LEFO, Oslo.

IDOQ-studien handlar om samspelet mellan läkarnas jobbtillfredställelse, organisatoriska faktorer och kvalitén i patientbehandlingen. För att ta reda på hur detta hänger ihop har intervjuer med läkare gjorts på ett norskt sjukhus. Fredrik leder detta projekt inom ramen för en treårig post-doc på Legeforskingsinstituttet (LEFO) i Oslo, under arbetsnamnet Bra for legen–bra for patienten?

I våras bjöds Fredrik Bååthe in till Universitetssjukhuset i San Fransisco (UCSF) för att presentera aktuella resultat från IDOQ-studien. Inför presentationen nu i höst intervjuade han tillsammans med Karin Isaksson Rø, en kollega från LEFO tio amerikanska kirurger utifrån samma frågor och interaktiva metodik som i IDOQ studien.

Kirurgerna i USA kände väl igen sig själva i resultatet som presenterades från de norska kirurgerna, trots att det råder relativt stor skillnad mellan amerikansk och norsk sjukhusvård, till exempel så arbetade de amerikanska läkarna ofta mellan 80-90 h per vecka.

-Detta var en spännande överraskning, men vi har nu landat i förklaringen att det i grunden handlar om relationen mellan ens egna förväntningar på hur arbetet som läkare ska vara, och hur man dagligen upplever det. Förväntningarna på till exempel arbetstid skiljer sig väsentligen mellan amerikanska och norska läkare så därför är det inget som betonas mer i USA än i Norge under intervjuerna. Men vad gäller frustration över bristen på erkännande och feedback, så verkar den dock vara densamma. Liksom upplevelsen av att vården alltmer betonar produktion och volym, vilket riskerar att påverka patienternas vårdkvalitet, säger Fredrik som nu har en intensiv skrivperiod framför sig med fokus på första publicering inom IDOQ-projektet.

Efter jul planeras för nästa steg i detta spännande internationella samarbete.


För mer information om Legeforskningsinstituttet se  www.legeforsk.org
eller kontakta Instituttleder Karin Isaksson Rø 
karin.ro@legeforskninginstituttet.no

Läs mer

Physicians' engagement, Fredrik Bååthes avhandling, 2015

 Fredrik Bååthes forskning och publikationer

Publicerad: