Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Flera faktorer kan kopplas till nedsatt arbetsförmåga

Publicerad:
Läkare besvarar enkät vid skrivbord

Obalans i vardagslivet, överengagemang på jobbet och att man upplever sin hälsa som dålig. Det kan vara varningstecken på att man snart kommer få svårare att arbeta. En ny studie visar nämligen att en kombination av faktorer i både arbetslivet och privatlivet kan förvarna om nedsatt arbetsförmåga.

I studien deltog över tvåtusen personer med anställning inom hälso- och sjukvårdssektorn. De fick svara på frågor om de till exempel kände sig stressade på jobbet, om de hade balans i vardagen och hur de bedömde sin egen hälsa. De fick också göra en uppskattning av sin arbetsförmåga: svaret kunde vara allt från att de ansåg sig vara helt oförmögna att arbeta, till att de såg sin arbetsförmåga vara på topp.

Två år senare fick deltagarna svara på samma frågor igen. En del personer uppgav då att deras arbetsförmåga var sämre. Det visade sig finnas en koppling mellan en sådan försämring och en kombination av flera faktorer – bland annat dålig hälsa, obalans i vardagen och överengagemang på jobbet eller i privatlivet. De här faktorerna kan därför fungera som tidiga varningstecken, samtidigt som de också visar att arbetsförmåga påverkas av en kombination av faktorer i både arbetslivet och privatlivet.

Svensk sammanfattning: Arbetsförmåga och arbetsrelaterad stress

Perceived work stress, overcommitment, balance in everyday life, individual factors, self-rated health and work ability among women and men in the public sector in Sweden – a longitudinal study

Publicerad: