Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Chefens förutsättningar påverkar i hög grad arbetsmiljön

Publicerad:
Porträtt av en kvinnlig chef

En forskningsstudie visar att 36 procent av den svenska arbetsstyrkan arbetar under ett destruktivt ledarskap vilket beror på svåra arbetssituationer och svåra uppdrag. Med en destruktiv chef påverkas hela arbetsplatsen.

I offentlig sektor är det passiva destruktiva ledarskapet vanligast och beror ofta på att arbetsbetsbelastningen är hög och mandatet otydligt. Det leder till bland annat psykisk ohälsa, till sämre prestationer och till att människor säger upp sig. Därför är det viktigt att arbeta med chefers förutsättningar. Om just detta handlar det pågående forskningsprojektet ORFIOS (Organisatoriska förutsättningar i offentlig sektor).

Syftet med det ORFiOS är att undersöka hur organisatoriska förutsättningar är relaterade till chefers arbetsvillkor och deras ledarskap, samt hur detta i sin tur är relaterat till medarbetarnas arbetsmiljö, motivation, vilja att stanna, hälsa och sjukfrånvaro. Forskningsprojektet tar avstamp i CHEFIOS-projektet (Chef i offentlig sektor)

Artikel Suntarbetsliv – Så skapar ni ett konstruktivt ledarskap.

Forskningsprojektet ORFIOS – Organisatoriska förutsättningar i offentlig sektor

Chefers organisatoriska förutsättningar

 

Publicerad: