Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

På distans helt eller delvis?

Publicerad:
kvinna talar i telefon via headset

Coronapandemin har gjort att många behövt jobba på distans. Nu planerar verksamheter för att gå tillbaka till arbetsplatsen. Men hur ska det nya normala se ut – utifrån verksamhetens, medarbetares och andra viktiga perspektiv? Det behöver vi samtala om! Suntarbetsliv erbjuder nu ett stöd för sådana samtal.

Hur kan vi ta vara på erfarenheterna från distansarbetet? Det är några av de frågor som forskarna Kristina Palm och Gisela Bäcklander från Karolinska Institutet samt Calle Rosengren från Lunds universitet har undersökt.

Forskarna studerade hur distansarbetet har fungerat under pandemin och vilka frågor verksamheter behöver ställa sig när det är dags att gå tillbaka. Helt, delvis eller inte alls.

Frågan behöver belysas och diskuteras utifrån många olika perspektiv.

  • Det handlar om arbetsmiljö. Hur kan vi kombinera distansarbete och arbete på plats på ett sätt så att medarbetare och chefer mår bra och presterar väl?
  • Det handlar också om verksamheten. Var behöver olika arbetsmoment utföras för att ge ett bra resultat? Hur blir det för de som verksamheten är till för?
  • Och hur får vi till ett bra samarbetsklimat?

Det finns inte en enkel lösning som passar alla. Verksamheter behöver hitta lösningar i dialog mellan medarbetare och chef. Där finns kunskapen om verksamheten, och erfarenheterna om hur distansarbete fungerar. Några frågor kan behöva lyftas till högre ledning.

  • Håll dialogen vid liv, för det som fungerar bra idag kan behöva en annan lösning imorgon. Fortsätt följa upp.

På distans helt eller delvis - prata om det, suntarbetsliv.se

Distansarbete

ISM har samlat kunskap och aktuella länkar, för dig som söker mer information om distansarbete och behöver förbereda er själva och organisationen för "det nästa normala". 

Distansarbete

Publicerad: