Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturresan på Rågården - en del av Arbetsmiljösatsningen

Publicerad:

Rättspsykiatrin Rågården i Västra Götalandsregionen har genom ett flertal insatser förändrat kulturen på sin arbetsplats. De kallar sin resa för Kulturresan och den är en del av den pågående Arbetsmiljösatsningen i Västra Götalandsregionen.

-Klimatet har blivit öppnare och Arbetsglädjen har ökat, säger Eirini Alexiou, verksamhetschef för Rågården till Suntarbetsliv.se.

Kulturresan har inneburit:

  • Kartläggning av chefers förutsättningar
  • Utbildningar om värdegrund och bemötande (arbetsplatskultur)
  • Handledning för chefer
  • Nya mötesformer
  • Ökad tydlighet och transparens

-Sjuktalen har sjunkit med fyra procentenheter på ett och ett halvt år, säger Eirini Alexiou, och menar att det systematiska arbetet med kulturfrågorna på Rågården kommer att fortsätta och att det ännu är för tidigt att se full effekt av Kulturresan.

Samtidigt följs Arbetsmiljösatsningen av forskare vid Göteborgs Universitet. De undersöker effekterna av de verksamheter som fått ekonomiskt stöd och eller processtöd. De preliminära resultaten handlar om att uppmärksamma tidiga signaler för att förebygga större arbetsmiljöproblem som kan uppstå längre fram. Slutrapporten från studien ska vara klar 2021, men en del resultat kommer att spridas under resans gång.

Läs de båda artiklarna i  Suntarbetsliv.se:

 De förändrade kulturen på jobbet

Prata om problemen innan de växer

Om Arbetsmiljösatsningen
Arbetsmiljösatsningen i VGR - att arbeta proaktivt med ett organisatoriskt fokus

Publicerad: