Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hur påverkas arbetsmiljön under pandemin?

Publicerad:
Mödravård

COPE-Staff är en studie som utvärderar den psykiska arbetsmiljön och upplevelsen av att arbeta med eller nära gravida, födande och nyfödda under covid-19 pandemin.

Forskargruppen består av specialister från flera olika forskningsområden och det har bildats en styrgrupp där två forskare från Institutet för stressmedicin (ISM) ingår, Magnus Åkerström och Emina Hadzibajramovic.

Studien presenterades på konferensen State of the Art Covid-19. Det är Sveriges första vetenskapliga möte om covid-19, arrangerat av Svenska Läkaresällskapet den 15-16 december. I videopresentationen av konferensen deltar Magnus Åkerström.

 

Syftet med studien är att dels klargöra den psykosociala arbetsmiljön hos personalen. Ett annat syfte är att skapa kunskap, som kan användas under pågående pandemi och även i kommande liknande situationer genom att ta vara på de lärdomar och erfarenhet som har uppkommit i organisationerna.

Detta är en nationell multicenterstudie och inbjudna att delta är samtliga barnmorskemottagningar, kvinnokliniker, anslutna neonatalenheter samt de infektionskliniker som vårdar gravida och nyförlösta kvinnor i Sverige. Det unika med COPE-Staff är att det riktar sig till hela personalstyrkan, inklusive de som fattar de operativa besluten.

Datainsamlingar i form av enkätundersökningar kommer att ske både under och efter pandemin. Första insamlingen startades under december 2020.

Mer om studien COPE-STAFF hittas på Svenskt nätverk för Nationella Kliniska Studier inom Obstetrik och Gynekologi.

 

Publicerad: