Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Cheferna riskerar att drunkna i administration

Publicerad:
Man vid skrivbord och en rad pärmar med papper

Varför väljer vissa chefer att lämna sin tjänst i offentlig sektor, medan andra stannar kvar? Detta har forskarna Anna Cregård, Högskolan i Halmstad och Linda Corin, Institutet för stressmedicin undersökt närmre.

Genom att låta cheferna själva berätta om vad som påverkat deras beslut kunde de se att vissa teman återkommer, som har med de organisatoriska förutsättningarna och arbetsmiljön att göra.

Ett sådant tema var bristen på administrativt stöd eller att behöva utföra uppgifter som någon annan borde ha haft, eller som i vissa fall inte skulle behövts utföras alls. Därmed blev det lätt att fastna i vardagsfrågor och administrativa system. Dessa uppgifter tog sammantaget tid från kärnuppdraget, att arbeta med utvecklingsfrågorna i verksamheten. Många chefer kände sig också ensamma och saknade stöd uppifrån, något som är en viktig förklaring till varför vissa chefer väljer att lämna sin tjänst

 Stöd uppifrån får chefen att stanna (Artikel i suntarbetsliv.se)

Chef i offentlig sektor: att lämna eller stanna kvar (svensk sammanfattning av originalpublikation)

Publicerad: