Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Chefens förutsättningar påverkar arbetsmiljön

Publicerad:
Två kollegor inom vården samtalar

Linda Corin forskar på chefer och deras förutsättningar att utöva ett hållbart ledarskap inom offentlig sektor. I en intervju med Tandläkartidningen får hon ta del av resultaten i en enkätundersökning och kommenterar arbetsmiljöfrågorna utifrån forskningen.

En av förutsättningarna för ett effektivt ledarskap är att man inte ansvarar för en för stor grupp. Vid mer än 30-40 personer så räcker arbetstiden inte till. Det finns forskning som visar att sjukfrånvaron ökar med arbetsgruppens storlek, och framför allt långtidssjukskrivningar, säger Linda Corin i en intervju med Tandläkartidningen.

Arbetsgruppens sammansättning är också av betydelse. I en arbetsgrupp där flera arbetar med liknande och rutinartade arbetsuppgifter funkar det bättre att leda stora grupper.

När det brister i ledarskapet handlar det oftast om brister i förutsättningarna för cheferna, snarare än i själva ledarskapet och det är viktigt att man ser över organisationen. Om chefens arbetsmiljö är bra påverkar det hela arbetsmiljön.

Intervju i Tandläkartidningen Vad behöver chefen?

 

Publicerad: