Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att tillvarata äldres kompetens kräver tid

Publicerad:
Porträtt av äldre man

Kommer det att finnas personal med en kompetens anpassad till morgondagens behov och krav när stora pensionsavgångar väntar och vi blir allt äldre? För att få ihop välfärden och säkerställa kompetensförsörjningen behöver de äldre arbeta längre. Men forskningen visar att chefer och HR-personal inte ges tid att arbeta strategiskt med detta.

Chefer och HR-personal måste få förutsättningar för att arbeta strategiskt med frågan och planera i god tid hur de ska ta tillvara äldres kompetens och erfarenhet, så att inte deras erfarenheter går förlorade i onödan. Detta visar forskning från Institutet för stressmedicin i samarbete med Arbets- och miljömedicin i Lund.

Forskning visar att utrymme för detta ofta saknas hos arbetsgivare idag. Men i Helsingborgs stad får chefer utbildning i hur de kan behålla kompetensen i organisationen. De var också tidiga med att införa 80/90/100-modellen i samtliga förvaltningar med syfte att behålla äldre personal med nyckelkompetens.

Ännu är det för tidigt att säga om de äldre faktiskt stannar längre än de annars skulle ha gjort. Men en forskningsstudie på detta kommer att presenteras i höst.

Tid krävs för att få äldre att stanna (vision.se)

Läs också

Forskningsstudien ArbetsKraft
Så kan arbetsgivarna behålla de äldre

Publicerad: