Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetslust - en tidning för inspiration

Publicerad:
Alice Danielsson
Avlastare. Alice Danielsson tar över vissa sysslor från undersköterskor och sjuksköterskor som att bädda sängar till exempel.

I det senaste numret av tidningen Arbetslust kan du bland annat läsa om hur man ska få äldre medarbetare att vilja stanna kvar på jobbet, om vårdavdelningen som kompletterat övrig bemanning med sjukvårdsbiträden och ett hälsoprojekt på NU-sjukvårdens mammografimottagningen

Samma lösning passar inte alla

Vad krävs för att medarbetare skall stanna kvar på jobbet även efter 67-årsdagen? Om detta reflekterar Agneta Lindegård Andersson ISM, tidigare projektledare för ett forskningsprojektet Arbetskraft. Där upptäckte man vad som hindrade chefer och HR för att arbeta med det man kallar "age management".  Släpp de universiella lösningarna och utgå mer utifrån de individulla förutsättningarna, är Agnetas budskap med forskningskunskapen i ryggen. 

Fler händer ger plus i vården

I detta uppslag berättar vårdenhetschef på avd 353 SU/Östra om deras nysatsning på sjukvårdsbiträden och hur det fungerar i praktiken med arbetsfördelning och att genomföra en sådan förändring. Du kan även ta del av ett sjukvårdsbiträdes berättelse och andra perspektiv på detta "nygamla" sätt att arbeta.

En frisk och hållbar kropp

Personalen på mammografimottagningen i NU-sjukvården hade problem med smärta i nacke, axlar och rygg. Med hjälp av bidrag från Arbetsmiljösatsningen riggade man för ett hälsoprojekt, som bland annat innebar yoga för all personal. Att initiativet kom från medarbetarna själva bidrar till det lyckade resultatet, menar hälsoutvecklare Marianne Andersson, men också att det är en del i ett långsiktigt arbete som följs upp.

Mer ur innehållet

  • Cykeln, människans bästa vän
  • Smärtkuben nytt verktyg
  • Det hänger på motivationen
  • Kim Aulin, samordnare för konferenscentrum på Nya Regionens Hus

Här finns senaste numret av Arbetslust

Publicerad: