Innovationsfonden hjälper hälso-och sjukvårdens idéer att flyga

Publicerad:

Drönare som hjälper till vid hjärtstopp, nya digitala hjälpmedel för vårdpersonal och patienter eller effektivare arbetsflöden? Innovationskraften inom hälso-och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR) är stor, och för att ta tillvara på nya idéer från medarbetare och verksamheter inom hälso- och sjukvården avsätter Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden varje år 20 miljoner kronor till Innovationsfonden, VGR.

– Det är verksamheter och medarbetare inom regionens hälso- och sjukvårdssektor som kan söka medel ur Innovationsfonden. Det kan handla om att verksamheten har en utmaning och man behöver kartlägga vilka behov som ligger till grund för detta, eller omvärldsspana hur andra löst liknande problem. Eller så har man identifierat en potentiell lösning som man vill testa och utvärdera i tidigt skede. Det kan också handla om att det finns en lösning som visat sig skapar värde i sjukvården som man vill implementera eller sprida, säger Elin Ståhl, projektledare för Innovationsfonden.


Elin Ståhl, projektledare för Innovationsfonden.

Fondens värde består av mer än pengar

Fonden har två utlysningsperioder per år. Den första utlysningen öppnar under försommaren och stänger i mitten av september och den andra öppnar sen höst och stänger i slutet av januari påföljande år.

Ibland kan man behöva hjälp redan innan ett projekt har startat, så kallad ”förcoachning”. Då handlar det om att få tips och vägledning inför en ansökan. Det kan exempelvis innebära tips på hur man gör en omvärldsbevakning, formulera en projektplan, budgetering eller inköp för att komma vidare. På Innovationsplattformen finns ett antal personer som stöttar verksamheter med just detta.

En av dem är Maria Segertoft.

– Vårt fokus ska ligga på att stötta innovationsprojektet och det kräver olika åtgärder utifrån varje enskilt projekt. Pengarna från fonden är en möjliggörare för projektdeltagarna att frigöra tid och nyttja de olika stödfunktioner som finns i regionen. Innovationscoachning är ett tydligt exempel på det värde som fonden ger – utöver fondmedel till projekten.

När ett projekt beviljas fondmedel erbjuds det samtidigt en innovationscoach som kan stötta arbetet längs vägen. Det ökar förutsättningarna för ett så bra projektutfall som möjligt. Innovationsarbete sker ofta i så kallade loopar – en iterativ process. Det innebär att det sällan är en spikrak väg från idé till implementering.

Eftersom förkunskaperna kring innovation varierar mellan olika projekt och projektmedlemmar kan det bli coachernas uppgift att hjälpa till i bedömningen, var i innovationsprocessen projektet befinner sig och därefter vägleda och föreslå lämpliga metoder och verktyg. Hinder som uppkommer i innovationsarbetet blir till lärdomar, då innovationscoacherna sätter sig in i nya områden och skapar kunskap, vilket gynnar innovationsarbeten i längden då den kunskapen kan appliceras på andra innovationsprojekt.


Maria Segertoft, Innovationscoach, Innovationsplattformen

Nya eller bättre sätt att skapa värden tillsammans

Sedan Innovationsplattformen startade 2016 har mer än 300 projekt beviljats stöd från Innovationsfonden och medlen har bidragit till att fånga upp och utveckla allt möjligt till nytta för regionens hälso-och sjukvård, patienter och personal.

– Innovation kan vara så mycket, men det gemensamma är att det handlar om nya eller bättre sätt att skapa värden och – inte minst att göra detta tillsammans med andra. Det handlar om att hitta lösningar som svarar mot behov och efterfrågan. Det är när en idé tillämpas och gör nytta som ett värde skapas. Med medel från Innovationsfonden har regionens sjukvård kunnat medverka till utvecklingen många olika innovationsprojekt. Det handlar bland annat om bärsele för ambulanspersonal, drönare för hjärtstopp, flera digitala hjälpmedel för patienter och sjukvårdspersonal och förbättrade processer och arbetsflöden berättar Magnus Kristiansson, innovationscoach på Innovationsplattformen.


Magnus Kristiansson, Innovationsledare på Innovationsplattformen

Projekt inom logopedi fick hjälp att komma vidare  

På Logopedimottagningen, Skaraborgs sjukhus (Skas), arbetar Malin Kroon och Tina Landgren som logopeder. Tillsammans drev de innovationsprojektet ”Barn med språkstörning – stöd från logopeden”. Målgruppen är vårdnadshavare till barn med språkstörning.  Innovationen består av ett digitalt stödprogram på 1177, där delar av programmet finns översatt till tio språk. Det innehåller bland annat flera informationsfilmer och en träningsdagbok. De föräldrar, vars barn blivit remitterad till logoped på Skas, går först en introducerande föräldrautbildning och efter utbildningen får de tillgång till programmet. Från och med hösten 2021 har alla logopedimottagningar i regionen tillgång till det och det går även att nyttja det nationellt, via nyttjandeavtal, något som man har gjort i Kronoberg och Blekinge.  

– Det blev ett långt projekt och vi har därför fått stöd från Innovationsfonden under olika faser vilket jag har upplevt som värdefullt. Vi har haft stor hjälp från två olika innovationscoacher. Rent praktiskt gick det till så att vi hade regelbundna avstämningar inledningsvis, och när vi kom längre i projektet identifierade vi behov av stöd för att sedan kunna gå vidare. Jag och Tina hade ju kunskap inom vår egen profession, men däremot saknade vi kunskap om det juridiska, och saker som ekonomi och tillstånd. Vid något tillfälle körde vi helt enkelt fast i väntan på stöd från en intern VGR-part. Vi fick då hjälp från vår coach till rätt kontakter och kunde på så sätt komma vidare inom aktuell finansieringsperiod, säger Malin Kroon. Vill du veta mer om Innovationsfonden eller om innovationsprocessen? 

Porträtt Malin Kroon

Malin Kroon, logoped, Skaraborgs sjukhus

Läs mer här

Här kan du läsa mer:

Innovationsfonden
VGR:s Innovationsprocess