Digitala lunchföreläsningar på Dart
Med jämna mellanrum arrangerar vi kostnadsfria digitala lunchföreläsningar där vi pratar om ett intressant ämne inom området alternativ och kompletterande kommunikation.
Ingen föranmälan behövs. Om du vill vara säker på att inte missa tillfället du är intresserad av kan du lägga in tiden och adressen till den här webbsidan i din kalender.
När det är dags klickar du på länken "Anslut till föreläsningen" på det tillfälle som är aktuellt. Gå gärna in lite före utsatt tid så du har chans att hinna testa att ditt ljud och bild fungerar som det ska. Vi har ingen möjlighet att hjälpa till under föreläsningen.
Längre ner på sidan hittar du presentationer från föreläsningar som har varit tidigare.
Kommande föreläsningar
6 december 12.00-12.45
Att möjliggöra kommunikation vid omfattande rörelsenedsättning - för personer som till exempel har progredierande neurologisk sjukdom, förvärvade skador eller locked-in-syndrom
Vill du veta mer om hur man kan möjliggöra kommunikation när en person har stora svårigheter med viljemässig motorik, som till exempel kan bero på progredierande neurologisk sjukdom eller förvärvade skador? Locked-in-syndrom innebär att en person har en hjärnskada som gör att personen har bibehållna kognitiva funktioner men stora rörelsenedsättningar som gör det svårt att meddela sig med sin omgivning.
Specialistarbetsterapeut Margret Buchholz berättar om hur teknik kan möjliggöra kommunikation för personer med omfattande rörelsenedsättning. Hur gör man för att komma fram till sätt för personen att styra digitala hjälpmedel för kommunikation?
Anslut till lunchföreläsningen här
Tidigare föreläsningar
15 november 12.00-12.45
Genomförandeplan med samtalsmatta
Pedagog Helen Göransson berättar om hur man kan använda samtalsmatta för att stötta personer som har insats inom LSS att vara självbestämmande i sin genomförandeplan.
Bilder som stöd i samtal om våld
Arbetsterapeut Lisa Braun berättar om framtaget material och strategier och tips för hur man kan använda detta.
Kommunikationsstöd i boende och daglig verksamhet
Logoped och docent Gunilla Thunberg berättar om projektet KomBo som tar fram utbildningar för personal inom LSS, boende och assistans för att kunna stötta kommunikation med vuxna och barn inom dessa verksamheter.
Hur fungerar samtalsmatta?
Hur fungerar samtalsmatta (Talking Mats) och kan det vara något för personerna jag träffar? Specialistarbetsterapeut Margret Buchholz berättar om metoden och tipsar om hur du kan gå vidare om du vill arbeta med den. Läs mer om samtalsmatta.
Kommunikationspartnerträning vid AKK-insatser
Kommunikationspartnerträning kan vara avgörande för om en AKK-insats får effekt i individens vardag eller ej. Denna föreläsning riktar sig främst till dig som vägleder närstående eller personal i att komma igång med att använda AKK. Kanske arbetar du inom habilitering, logopedimottagning, förskola eller skola. Logoped Anna Nilsson pratar om hur vi kan stötta personerna i individens omgivning att komma igång att använda AKK och vara bra kommunikativa förebilder.
Internet - en mänsklig rättighet!
Specialistarbetsterapeut Margret Buchholz berättar om hur rätten till internet är beskriven, vad forskning om personer med funktionsnedsättning har visat och några exempel på saker vi kan göra för att tillgängliggöra internet för alla.
Föreläsningen i PDF-format
Kommunikativa rättigheter
Logoped Gunilla Thunberg berättar om kommunikativa rättigheter och visar förnyade skrivningar och uppdaterat bildstöd.
Föreläsningen i PDF-format
Att tillgänglighetsanpassa vardagsteknik
Leg.arbetsterapeut Lisa Braun pratar om hur en kan tillgängliganpassa vardagsteknik.
Föreläsningen i PDF-format
KomIgång online
KomIgång online är ett digitalt föräldrastöd i 1177 för föräldrar till små barn med kommunikationssvårigheter. Josefin Hansson, projektledare, visar stödprogrammet och förklarar bakgrunden till varför det har tagits fram och hur det är tänkt att användas.
Aktiviteter för vuxna med autism och intellektuell funktionsnedsättning
Pedagog Helen Göransson tipsar om hur en kan arbeta med motiverande aktiviteter och lekfullhet för vuxna personer med diagnoser inom autismspektrat och intellektuell funktionsnedsättning.
Att välja högteknologiskt kommunikationshjälpmedel
Anna Nilsson, leg. logoped, visar på likheter och skillnader mellan olika högteknologiska AKK-system och pratar om vilka faktorer som krävs för att få det att fungera i vardagen.
Föreläsningen i PDF-format
Alternativa styrsätt
Alternativa styrsätt till kommunikationshjälpmedel och datorer eller istället för papper och penna. Leg.arbetsterapeut Gunnel Ivarsson visar olika styrsätt som möjliggör självständighet och delaktighet vid användning av datorer.
Föreläsningen i PDF-format