Om oss

Skolmatsakademin medlemmar 2018

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk i Västra Götaland som startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Aktivt nätverk

Nätverket är till för dig som är verksam i förskolan, i skolan eller i skolrestaurangen och som på något sätt kommer i kontakt med skolmåltider. Skolmatsakademin arrangerar löpande nätverksträffar, utbildningar för skolans personal, koordinerar utvecklingsprojekt, samordnar arbetsplatsbyten och studiebesök, tar fram gemensamt material och marknadsför skolmåltiderna i Västra Götaland. Skolmatsakademin är en samlande kraft för skolmatsfrågor i Västra Götaland!
Webbplatsen är en plattform där vi sprider goda lokala exempel, nyheter och informerar om beprövade metoder och läromedel, för skolrestaurangen och klassrummet. Informationsmaterial om oss hittar du här.

Våra medlemmar

I nätverket är för närvarande 52 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer medlemmar. Alla finns geografiskt placerade i Västra Götaland.

Kontaktuppgifter till alla våra medlemmar hittar du här.

Finansiering av vår verksamhet

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med deltagande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Sociala medier

Via våra andra sociala plattformar (Facebook, Twitter, Instagram och Youtube)  kan du hitta ytterligare info och inspiration. 
Vi ses!

Hur hälsosamma är nordiska dieter? Ta del av rapportlanseringen på dagens webbinar från Stockholms universitet. https://www.stockholmresilience.org/news--events/seminars-and-events/seminars-and-events/2019-01-14-svensk-lansering-av-eat-lancet-rapporten.html En Mumsbit därifrån följer här: • De nordiska befolkningarna bör i genomsnitt lägga till minst en extra portion grönsaker (ca 100 g) till sin kost varje dag • De nordiska befolkningarna skulle behöva tiofaldiga sitt intag av baljväxter och nötter för att nå en rekommenderad nivå • De nordiska befolkningarna behöver också minska sitt intag av rött kött (nötkött, lamm, fläsk). Svenskarna äter till exempel cirka 4-7 gånger mer än rekommendationen. Cirka 3-6 portioner rött kött per vecka behöver bytas ut mot rätter med växtbaserade proteiner. Samtidigt äter de nordiska befolkningarna för mycket av vissa livsmedel som bidrar till hälsoproblem som övervikt och fetma (nästan hälften av den vuxna nordiska befolkningen lider av övervikt eller fetma), diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. • Att dra ner sockerintaget med några teskedar varje dag skulle ta oss närmare målet • Att äta mindre av livsmedel med högt saltinnehåll och mättat fett kan förbättra hälsan. Idag presenteras en rapport baserad på en studie av nordiska livsmedelsystem som Stockholm Resilience Centre arbetar med på uppdrag av Livsmedelsverket. Denna nordiska studie kommer att publiceras i mars 2019 och syftar till att ge en första bedömning av hur de nordiska livsmedelssystemen behöver ställas om för att bli bättre för både planeten och folkhälsan. På det stora hela följer de nordiska befolkningarna många av dagens kostrekommendationer, men hälsan skulle kunna förbättras genom att öka andelen växtbaserade råvaror.
bild-476421005818585_1884173468376658
På Fredag är sista dagen att nominera verksamheter för WIN WIN Gothenborg sustainability award 2019, årets tema - Hållbar mat. Till priset kan nomineras "organisationer och verksamheter som genom forskning, initiativ och praktiskt arbete har bidragit till verklig förändring mot en hållbar utveckling inom livsmedelsområdet." Passa på att ta chansen att nominera och kasta lite extra ljus på er verksamhet! För mer info och nominering: www.winwingothenburgaward.com
På plats i Vara konserthus på #måltidensmervärde med stark inledning av moderator @monikaahlberg och inspirationsfi… https://t.co/dvjTxbL6kt
MATtanken
RT @MATtanken_SE: Vi spelade in vårt webbinarium om skolluncher på lektionstid och du kan nu se det i efterhand! #offentligamåltider #skolm…
Boka din plats i tid, begränsat antal platser. Om du funderar på att anmäla dig eller dina medarbetare till något av våra växtbaserad matlagningtillfällen i vår så är det dags att skrida till verket. Vi ses, vänliga hälsningar Lina och Elsa!
Nytt år och sugen på ny eller nara mer kunskap? Här kommer några fina tips på böcker som är värda att förkovra sig i. @martinasfoton @whatadauner @niklasekstedt @kajsalammlaurin #HannaSepp #ÅsaÖstrom @matlabbetnu
Senast uppdaterad: 2018-05-03 15:26