Om oss

Skolmatsakademin medlemmar 2018

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk i Västra Götaland som startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Aktivt nätverk

Nätverket är till för dig som är verksam i förskolan, i skolan eller i skolrestaurangen och som på något sätt kommer i kontakt med skolmåltider. Skolmatsakademin arrangerar löpande nätverksträffar, utbildningar för skolans personal, koordinerar utvecklingsprojekt, samordnar arbetsplatsbyten och studiebesök, tar fram gemensamt material och marknadsför skolmåltiderna i Västra Götaland. Skolmatsakademin är en samlande kraft för skolmatsfrågor i Västra Götaland!
Webbplatsen är en plattform där vi sprider goda lokala exempel, nyheter och informerar om beprövade metoder och läromedel, för skolrestaurangen och klassrummet. Informationsmaterial om oss hittar du här.

Våra medlemmar

I nätverket är för närvarande 52 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer medlemmar. Alla finns geografiskt placerade i Västra Götaland.

Kontaktuppgifter till alla våra medlemmar hittar du här.

Finansiering av vår verksamhet

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med deltagande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Sociala medier

Via våra andra sociala plattformar (Facebook, Twitter, Instagram och Youtube)  kan du hitta ytterligare info och inspiration. 
Vi ses!

bild-476421005818585_1787228991404440
Igår kom livsmedelsverket ut med uppdatering av: "Bra måltider i skolan". Några av nyheterna i råden: - Mera grönt för hälsa och miljö. - Mindre socker i hela skolans miljö - även cafeteriorna. - Använd måltiden för att skapa engagemang för ett hållbart samhälle. Detta och mycket mer finns på livsmedelsverkets hemsida:
bild-476421005818585_1786117398182266
-"Skollunchen är en viktig del av skolans verksamhet", tycker Helena Birgersson, Rektor på Trädgårdsstadens skola i Skövde. Igår gjorde P4 Skaraborg ett fint reportage om deras medverkan i vårt pilotprojekt "Väl godkänt för skolmåltiden". Lyssna via länken nedan:
På plats i Vara konserthus på #måltidensmervärde med stark inledning av moderator @monikaahlberg och inspirationsfi… https://t.co/dvjTxbL6kt
MATtanken
RT @MATtanken_SE: Vi spelade in vårt webbinarium om skolluncher på lektionstid och du kan nu se det i efterhand! #offentligamåltider #skolm…
Håll utkik! Om Mindre än två veckor presenterar vi vårt folkhälsoprojekt tillsammans med följeforskare Johanna Björklund, docent i miljövetenskap, på Livsmedelsverkets välbesökta Måltidsdagar! Kom och lyssna eller besök vår montern. Ladda med frågor, erfarenheter och funderingar så ses vi där 😉 ❤️ . . #schemalagdamåltider #samverkan #skolforskning #hållbaramåltider #fullföljdabetyg #kraftsamling #gastrodemokrati #måltidspedagogik #pedagogik #pedagogikslunch #skolutveckling #skola @livsmedelsverket @orebrouni @risesweden #vastragotalandsregionen
Minns ni Lena från @restaurang_tullangen hon var en del av vår seminariedag om Bemötande tillsammans med Maria i våras. En höjdar dag som vi vet att flera skulle vilja gå på. Idag fick vi på Skolmatsakademin möjlighet att göra en blixtvisit i den prisbelönta och väldigt inspirerande matsalen som fullkomligt osade kreativitet och omsorg för goda möten och måltider. Nu hoppas vi på att Lena kan tänka sig ett nytt samarbete så att fler av er får inspireras av hennes teams arbete och idéer. #hållbaramåltider ##gastrodemokrati #godaexempel #inspiratör

Senast uppdaterad: 2018-05-03 15:26