Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

På egna ben

På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4–6 som handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt och skippa de ofta korta bilresorna.  Projektet anordnas av Hållbart resande väst och Göteborgs stad. Kommuner i Västra Götaland och Halland har möjlighet att delta med skolor i sina respektive kommuner.

Därför är det viktigt att stå på egna ben

Nästan en femtedel av mellanstadiebarnen skjutsas dagligen med bil till skolan. I den åldern är det viktigt för barnen att upptäcka att de klarar av att ta sig på egen hand, det gör att de stärker sitt självförtroende. Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan.

Utmaningen På egna ben är uppbyggd som en spännande poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser. Under de veckor som På egna ben pågår samlar eleverna dessutom på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet som knyter an till läroplanen.

Läs mer om projektet på www.paegnaben.se

Anmälan och projektperiod

2019 års upplaga av På egna ben är avslutad. Resultaten för de deltagande kommunernas klasser finns på www.paegnaben.se

2020 kör vi igen! Mer info kommer senare men det går bra att redan nu anmäla intresse

Kommunens anmälan görs via epost till På egna bens projektledare, se nedan.

Villkor

För att driva projektet krävs en projektledare, som bland annat ansvarar för att rekrytera skolor inom den egna kommunen samt kontakten med skolorna.

Att delta i projektet innebär en startavgift per deltagande klass, där fler klasser ger mindre kostnad per klass. Kommunen behöver också stå för kostnaden för priser till de deltagande klasserna.

Läs mer om vad som ingår i projektledarens uppdrag samt om startavgiften:

På egna ben - ansvar och kostnader för deltagande kommuner

Goda exempel från kommuner

Låt dig inspireras och ta lärdom från från kommuner som tidigare deltagit i På egna ben.

Goda exempel På egna ben 

Sara Eriksson

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-10-29 09:00