Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Modell för matsvinnsmätning

Idag slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen. Den mat som slängs i onödan, och som hade kunnat ätas om den hanterats på annat sätt, kallas matsvinn. För att kunna följa upp och analysera orsakerna till matsvinnet i de offentliga köken behöver svinnet mätas.

Flera kommuner har tagit fram egna modeller för matsvinnsmätning. Men för att underlätta jämförelse mellan olika kommuner så hänvisar vi till livsmedelsverkets standardiserade metod. Denna utgör en enkel basnivå som genererar nationellt jämförbara nyckeltal för matsvinn. Den anger vad som ska vägas i form av kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn och hur nyckeltalen räknas fram. Metoden kan sedan byggas på, fördjupas och förfinas för verksamheter som vill veta mer om sitt matsvinn. Läs mer och ta del av modellen på livsmedelsverkets hemsida. 

Senast uppdaterad: 2019-01-29 11:32