Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Uppföljning målområde kemikalier

För 2020 visar utvecklingen en positiv tendens för fyra områden; byggvaror, lek- och pedagogiskt material, elektronik samt textil. Även på andra områden finns tecken på en positiv utveckling även om dataunderlaget behöver utvecklas mera för att dra definitiva slutsatser.

Utbyte av miljö- och hälsofarliga ämnen som kan påverka miljö och hälsa negativt, enskilt eller i kombination är av stor betydelse för att kunna bedriva en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård. 

Utvecklingen för kemikalieområdet följs inom sju prioriterade produktområden där hälso- och miljöfarliga ämnen är vanliga och/eller kan leda till utsläpp/exponering.

Fyra av sju produktområden bedöms för 2020 bidra till en giftfri miljö jämfört med tre områden 2019. Det är byggvaror, lek- och pedagogiskt material, elektronik och området textilier. 

Under pandemiåret 2020 ökade förbrukningen av vissa skyddsartiklar, som undersökningshandskar, engångsförkläden, ansiktsvisir och munskydd kraftigt. En undersökning indikerade att ökningen av material inom covid-vården delvis uppvägdes av att annan vård nedprioriterades. På grund av pandemin är det svårt att jämföra med tidigare år vad gäller mängden kemikalier i förbrukningsvaror.

Prioriterade områden

  • Byggvaror
  • Förbrukningsprodukter
  • Elektronik
  • Inredning
  • Textilier
  • Lek- och pedagogiskt material
  • Kemiska produkter och enskilda kemikalier

Se beskrivning, diagram och figurer

Uppföljning målområde kemikalier 2020

Uppföljning målområde kemikalier 2019

Uppföljning målområde kemikalier 2018

Uppföljning målområde kemikalier 2017

Uppföljning målområde kemikalier 2016

Profilbild av Per Rosander

Per Rosander

Miljöstrateg – Kemikalier och läkemedel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-08-16 09:12