Läkemedelsrester i avloppsvatten går rakt ut i sjön – VGR agerar

Uppdaterad:
Publicerad:
Bildmontage tablettkartor i vatten
Fotograf: Montage. Foton: Pixabay

Läkemedelsrester som släpps ut i sjöar och vattendrag påverkar vattenlevande organismer och kan vara giftiga för vissa arter. En ny rapport som VGR tagit fram visar på stora brister i rening av läkemedel i avloppsvatten i Västra Götaland.

I Västra Götaland med cirka 1,7 miljoner invånare används varje år cirka en miljard dygnsdoser av receptbelagda läkemedel. Lägg där till alla receptfria läkemedel och det blir oräkneliga mängder läkemedelsrester som kissas ut via både allmänna och enskilda avlopp.

- I praktiken innebär det att läkemedelsrester går rakt ut i sjön, säger Per Rosander, miljöstrateg, miljöavdelningen Koncernkontoret, VGR.

I Västra Götaland finns ingen tillverkning av läkemedel och därmed inga utsläpp från läkemedelsindustri lokalt. Utsläppen kommer huvudsakligen från hushållen och endast en mindre del från sjukvården. Däremot skrivs läkemedlen ut av sjukvården vilket gör att VGR känner ett ansvar för att agera i frågan.

Samverkan för att påbörja åtgärder

I början av april bjöd VGR därför in till möte med andra myndigheter och intressenter som ett steg i att tillsammans försöka göra något åt situationen.

VGRfokus artikel Läkemedelsrester i avloppsvatten går rakt ut i sjön – nu vill VGR att något görs

Kartläggning av läkemedelföroreningar i Västra Götaland (vgregion.se)

Per Rosander

Miljöstrateg – Kemikalier och läkemedel

Telefonnummer