Nyheter och aktuellt från VGR

På denna sida har vi samlat ihop nyheter och aktuellt från de av Västra Götalandsregionens verksamheter som publicerar nyheter och aktuellt på sina webbplatser.

Listan visar nyheter och aktuellt från: Alingsås Lasarett, Avdelning Kultur, Folktandvården, Frölunda specialistsjukhus, Habilitering & Hälsa, Kollektivtrafiken, Kungälvs sjukhus, Koncernkontoret, Miljöavdelningen, NU-sjukvården, Närhälsan, Skaraborgs Sjukhus, Södra Älvsborgs Sjukhus, Regional utveckling, Regionservice och Västfastigheter.

http://vastfast.vgregion.se/VGRtemplates/Common/Util/Rss.aspx?pageId=284059
Det gick inte att hämta från: http://vastfast.vgregion.se/VGRtemplates/Common/Util/Rss.aspx?pageId=284059
Save the date: Konferens om den nya Museilagen 28 november
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Jobbmingel för sjuksköterskor
Studerar du till legitimerad sjuksköterska – eller kanske redan är? Då vill vi gärna träffa dig på vår mingelkväll!
Apoteket har öppnat i nya lokaler
Idag flyttar Apoteket Hjärtat in i sina nya lokaler på sjukhuset. Du hittar dem på högersidan strax innan du är framme vid sjukhusets huvudentré.
Kungälvs sjukhus klättrar i AT-rankingen
Varje år sammanställer Sveriges yngre läkares förening en ranking av AT-utbildningarna på landets sjukhus. I årets ranking klättrar Kungälvs sjukhus upp till plats 8 på listan.
Kungälvs sjukhus nyhetsbrev, augusti
I nyhetsbrevet kan man bl.a. läsa om goda resultat för strokesjukvården samt om hur patientkallelsesystemet ska bidra till en tyst vårdmiljö i de nya vårdbyggnaderna.
Fluortantens dag
Den 1 september firar vi fluortantens dag och passar på att lyfta två av våra tandsköterskor som arbetar förebyggande och hälsofrämjande ute i skolorna. Vi säger hej till, Zeynab Maloudi Rahimi och Lena Tjulander!
Nytt kallelsesystem bidrar till en tyst vårdmiljö
I samband med att de nya vårdavdelningarna tas i bruk kommer också ett nytt patientkallelsesystem att installeras. Det nya kallelsesystemet är en del i den s.k. tysta vårdmiljön.
VGR har antagit Transportutmaningen
Västra Götalandsregionen har antagit Fossilfritt Sveriges utmaning om fossilfria inrikestransporter 2030. Transportutmaningen ligger helt i linje med VGR:s långsiktiga mål för fossilfria transporter. Redan år 2020 ska VGR:s person- och varutransporter vara oberoende av fossil energi och bränsle.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Regionstyrelsen 28 augusti 2018
Vid sitt sammanträde idag beslutade regionstyrelsen bland annat om förslag till medarbetarpolicy och om Sahlgrenska Life - fördjupad förstudie.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Konstverk vid huvudentrén monteras
På fredag 24 augusti levereras det konstverk som ska finnas utanför huvudentrén. Det kommer innebära att det blir tillfälliga störningar runt huvudentrén under fredagen. Tyvärr kommer parkeringsplatserna för rörelsehindrade att påverkas och inte vara tillgängliga på fredag.
Spillvärme lagras – blir till värme på nytt
Miljöcertifierade byggnader och el från egna solceller – Västfastigheter och Kungälvs sjukhus satsar stort på hållbarhet. Och det slutar inte där; tack vare ett nytt energilager kan spillvärme från bl.a. MR-kameran snart värma upp sjukhuset på vintern – en vinst för både miljön och ekonomin.
Frisktandvårdskunder får pengar tillbaka
Frisktandvårdskunder med avtal som tecknats innan 1 januari 2018 får pengar tillbaka tack vare att det allmänna tandvårdsbidraget har höjts.
Folktandvården på Pride
Idag startar Europride i Göteborg. Västra Götalandsregionen och Folktandvården stödjer evenemanget och medverkar på olika sätt för att sätta fokus på jämlikhet och mångfald.
Träffa Närhälsan på EuroPride
Närhälsan deltar i EuroPride med den nya lågtröskelmottagningen Närhälsan SRHR-buss. Närhälsan SRHR-buss står uppställd på EuroPride Park, Kungstorget, utställningsplats 49 under hela EuroPride.
Reigonvalet 2018
Den 9 september 2018 är det val till regionfullmäktige i Västra Götaland. Valet sker var fjärde år, samtidigt som valet till Riksdagen och kommunfullmäktige. Du röstar på det parti och de politiker som du tycker ska leda Västra Götalandsregionens arbete i fyra år framöver. Det betyder också att du påverkar hur Västra Götalandsregionens arbetar inom områden som hälsa och vård, regional utveckling, kultur och kollektivtrafik.
Sjukhusets nya huvudentré har öppnat
Receptionen stängd
Fredag 3 augusti kl 14.00 stänger sjukhusets reception för att flytta till ny plats vid sjukhusets nya huvudentré.
Information med anledning av värmeböljan och allvarliga skogsbränder
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Så var Almedalen 2018
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Studenter lär sig mer på sommarskola
Varje år ordnar Folktandvården sommarskola för blivande tandläkare och tandhygienister. I år tar 54 kliniker emot 81 studenter. Två av dem är Louise Larsson och Victoria Johansson, tandläkarstudenter, som tillbringar fyra veckor i Stenungsund.
Vara kommun och Västra Götalandsregionen håller i nästa års nationella bredbandskonferens
Den 29-30 januari kommer Nationell Bredbandskonferens arrangeras för tredje gången och 2019 är Västra Götalandsregionen arrangör för konferensen. Under två dagar kommer gäster från hela Sverige besöka Vara Konserthus då Vara kommun är värd.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Ny satsning mot internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn
Ökad kunskap om ett tabubelagt ämne kan skydda fler barn och unga mot internetrelaterade sexuella övergrepp. En ny satsning av polisen tillsammans med Närhälsan Sexualmedicinskt centrum fokuserar på hur brott kan förhindras och brottsoffer få hjälp. Det finns även vägar till vård och förändring för förövare som blir dömda.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Ingen biltrafik till entrén 4-6 juli
Välkommen till oss i sommar
Flera av våra kliniker har ändrade öppettider i sommar, men det finns alltid någon som kan ta emot dig med akuta besvär.
Johnny Magnusson invigde Almedalsveckan med en önskedröm
På Västsvenska arenan i Almedalen finns i år ett önsketräd där alla kan hänga upp sina önskedrömmar. Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson var först ut med sin: ”Att vi får bort vårdköerna i år”.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Medlemskap i Svenska cykelstäder ska öka påverkansmöjligheter nationellt
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Medlemskap i Svenska cykelstäder ska öka påverkansmöjligheter nationellt
Västra Götalandsregionen går med i föreningen Svenska cykelstäder. Nätverket arbetar strategiskt med kunskapsutbyte, samverkan och opinionsbildning för att öka vardagscyklandet. – Vi ser fram emot ett närmare samarbete med aktörer som är ledande inom cykelutvecklingen i Sverige, säger Sara Persson på Västra Götalandsregionen.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Snart dags för Partille och Gothia Cup
Den 2-7 juli är det dags för handbollscupen Partille Cup och 15-21 juli arrangeras fotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborgsområdet. Som vanligt finns Folktandvårdens mobila klinik på plats på Heden för att hjälpa barn och ungdomar i behov av akut tandvård.
Regionstyrelsen 26 juni 2018
Vid sitt sammanträde i dag beslutade regionstyrelsen bland annat om koncernprognos maj 2018, om regiongemensamma riktlinjer för detaljbudget 2019 och att förberedande arbeten inför byggnation av Högsbo specialistsjukhus får starta.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Varför ska 1958 sätta käppar i hjulet för ett hållbart resande?
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Nytt samarbete fångar upp cancerpatienters frågor om sexualitet
Att få en cancerdiagnos ställer saker och ting på sin spets. I det skedet är kanske inte sexualiteten en primär fråga, men efter ett tag kan de frågorna bli viktiga för patienten att få prata om och ibland få hjälp med.
Skjutsgruppen och Västra Götalandsregionen släpper samåkningsapp till midsommar
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Förlängt avtal om kultursamarbete med North East England
Kulturnämnden har förlängt avtalet om kultursamarbete med North East England. Det är tredje gången som avtalet förlängts och liksom tidigare avtal löper det på tre år.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Tandhygienister ökar kunskap om äldres munhälsa
Nu satsar Folktandvården på tandhygienister inom kommunal verksamhet (TAIK) tillsammans med Borås, Skövde, Trollhättan och Kungälv.
– TAIK är ett sätt att bibehålla och förbättra munhälsan hos äldre, säger Jessica Persson, projektledare, Folktandvården Västra Götaland.
Regionfullmäktige fastställde budget 2019
Efter en drygt 15 timmar lång debatt fastställde regionfullmäktige budget 2019 för Västra Götalandsregionen (VGR) när man godkände förslaget från den styrande majoriteten Grönblå samverkan (M, L, C, KD, MP).
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Ann Hallenberg får Västra Götalandsregionens kulturpris 2018
Västra Götalandsregionens kulturpris 2018 går till barocksångerskan och mezzosopranen Ann Hallenberg bosatt i Älgarås, Töreboda kommun. Kulturpriset instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma”. Andra kriterier är att pristagaren gärna ska representera både det folkbildande och det virtuosa samt ha en koppling till Västra Götaland.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Framtidens resor både renare och tystare
Resor i framtidens stad kommer att vara renare och tystare. Det innebär att städer kan byggas på ett annorlunda sätt jämfört med idag. Det konstaterade Ulrika Frick och Johan Lundin på speakers corner i ElectriCity tillfälliga och grönskande inomhushållplats, under Volvo Ocean Race i Göteborg.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Hanna Svanström leder arbetet med arbetsgivarvarumärket
Västra Götalandsregionen ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare 2027. Nu bildas programkontoret som ska driva på och underlätta att målet nås, och i dag utsågs Hanna Svanström till programchef. Hon är socionom och för närvarande chef för Akut- och olycksfalls mottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset – ett chefskap som hon delar med en kollega.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Unga Landsbygdspriset i Väst utdelat till vinnare i Mark
Martin Spjut med företaget Spjut Skog och Marktjänst AB är den andre vinnaren av Unga Landsbygdspriset i Väst 2018. Det är Västra Götalandsregionens pris för att synliggöra unga entreprenörer på landsbygden.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Vägen till en grönare stad – ElectriCity inspirerar i Göteborg
Hur kan stadsmiljön utvecklas när trafiken drivs med el, och avgaser och buller försvinner? Den som besöker Volvo Ocean Race i Göteborg 14-21 juni ställs inför frågan och får samtidigt en del av svaret direkt vid ankomsten.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Information om byggdamm
Provtagning i sommar
Kulturnämndens stipendiater 2018
Den 7 juni delar kulturnämnden i Västra Götalandsregionen ut kultur- och arbetsstipendier på Nya Varvet i Göteborg. Här är alla årets stipendiater:
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Ena vinnaren av Unga Landsbygdspriset i Färgelanda
Marielle Örtengren, Ragnerud Business AB, Högsäter fick på nationaldagen ta emot Unga Landsbygdspriset. Västra Götalandsregionen belönar årligen på detta sätt två unga entreprenörer på landsbygden.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Allt fler är nöjda med Närhälsan
16 000 patienter på Närhälsans mottagningar svarade i april-maj på en enkät om upplevelsen av sina besök. Resultatet visar att allt fler är nöjda jämfört med året innan. 96,5 % av de tillfrågade höll med om påståendet "Jag är nöjd med mitt besök". Resultatet är ett snittvärde av svaren på alla mottagningar.
Regionstyrelsen 5 juni 2018
Vid sitt sammanträde i dag beslutade regionstyrelsen bland annat om ett förslag till budget för 2019, om huvud- och principavtal för spårvägens organisering i Göteborg och om en om- och tillbyggnad av NÄL neonatal.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Volvo Ocean Race blir startskottet för eldrivna ledbussar i Göteborg
I samband med Volvo Ocean Race i Göteborg 14–21 juni får staden två helt eldrivna ledbussar från Volvo som ska ta besökare mellan Nordstan och evenemangsområdet i Frihamnen. Från och med 25 juni ska de nya bussarna testas på en del av Västtrafiks busslinje 16.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Kliv rakt in i Göteborgs varvshistoria med VR-teknik
Sverige var världsledande inom varvsindustrin under flera hundra år, men nästan inga spår finns kvar från epoken ute vid Lindholmspiren. En animatör, en regissör och en programmerare från Studio Jox/FilmEpidemin återskapar varvsmiljön med VR-teknik så att besökare kan kliva in i historien och uppleva varvsepoken. Västra Götalandsregionens kulturnämnd har bidragit med medel för utvecklingsprojekt att möjliggöra projektet.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se
Nu bygger vi Västlänken
Strax efter klockan 10.30, onsdagen den 30 maj, var Västlänkens första spadtag avklarat. Nu börjar bygget av åtta kilometer tågtunnel under Göteborg. Och 2026 invigs anläggningen.
Avsändare:webbredaktion.vgr@vgregion.se