Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR delfinansierar trädgård: ”Ett stycke Västsverige i England"

Publicerad:

Söndagen den 18 augusti invigde kulturnämndens ordförande Conny Brännberg en västsvensk trädgård i England. Trädgården är en del i det samarbetet mellan Västra Götalandsregionen och regionen North East England. Den är ett av många samarbetsprojekt för att utveckla och stimulera trädgårdsturism och kulturella utbyten.

Invigning av ny västsvensk trädgård

Trädgårdar i Väst har haft kulturnämndens uppdrag att genomföra projektet som inleddes för ett drygt år sedan. Agneta Olsson och Karin Södersten, från Trädgårdar i Väst, har tillsammans med ett stort antal frivilliga skapat ”ett stycke Västsverige” mitt i England. Gran, tall och björk, typiska svenska blommor och perenner inramas av stengärsgårdar och gräsmattor. Och i mitten ett vatten för att symbolisera hav och insjöar. Johnny Mattsson, Gunnebo slott och Peter Svensson Jonsereds herrgård har varit arkitekterna bakom tillkomsten av den nu invigda trädgården. Trädgården är ett svar på den engelska trädgård som 2017 anlades vid Jonsereds herrgård.

Conny Brännberg berömde det "fantastiska arbete" som genomförts för att skapa trädgården när han invigde den: 

- The Buzzing Garden är nu öppen!  Min förhoppning är att parken i Saltwell Park, Gateshead, ska bli en mötesplats för kulturella utbyten. 

Förutom kulturnämndens ordförande fanns även Susan Winfield, den engelska drottningens sändebud i North East, Anna Brodin från svenska ambassaden i London och Martin Gannon från Gateshead Council samt Sveriges honorärkonsul i North East Caroline Theobald på plats vid den välbesökta invigningen.

"Gula boken" ska locka trädgårdsturister

Trädgården som ligger i den stora och välbesökta Saltwell Park i Gateshead är en del i det samarbete/utbyte som skett mellan Västra Götalandsregionen och North East England. Den är ett av många samarbetsprojekt för att utveckla och stimulera trädgårdsturism. Samarbetet har, förutom en rad matchmaking-aktiviter och utbyten inom kulturområdet, inneburit att Västsverige är på väg att få en egen ”Yellow Book”. I England är den ”gula boken” oerhört populär och redovisar jurybedömda trädgårdar, både offentliga och privata, som är öppna för en trädgårdsintresserad allmänhet. I England lockar dessa öppna trädgårdar 100 000-tals besökare varje år och bidrar därmed till turistnäringens utveckling. Kulturnämnden har gett Svenska trädgårdar i Väst uppdraget att utreda och planera för en västsvensk variant av det populära trädgårdsarrangemanget.

Kulturregionen North East England

Västra Götalandsregionens kulturnämnd har sedan 2011 ett etablerat samarbete med North East Local Enterprice Partnership i Storbritannien. Den engelska regionen har sedan länge gjort sig känd genom stora satsningar på kulturen och det fria kulturlivet. I Newcastle och Gateshead, som är regionens största städer har stora resurser lagt på att skapa ett dynamiskt kulturliv.

Västra Götalandsregionen arbetar aktivt för att skapa och upprätthålla internationella kontakter, globalt och inom EU. Västra Götalandsregionens kulturnämnd utvecklar modeller för internationellt utbyte och stödjer projekt som blandar uttryck från olika kulturer.

Publicerad: