Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stöd till ideella natur- och kulturarvsföreningar

Natur- och kulturarvets ideella föreningar får ett särskilt riktat stöd från Västra Götalandsregionen med anledning av covid-19. Stödet kommer från Kulturnämnden och genom de tre mottagarna fördelas medel vidare till medlemsföreningar i hela Västra Götaland.

Det civila samhällets kunskaper och engagemang har stor betydelse för att natur- och kulturarv tas tillvara. Ofta är det ideella insatser som bevarar, utvecklar och tillgängliggör det lokala natur- och kulturarvet. Många ideella föreningar har drabbats hårt av coronapandemin då fasta driftskostnader för verksamhet på besöksmål och arbetslivsmuseer kvarstår, samtidigt som intäkter från bland annat besökare uteblir. Därför ger Kulturnämnden nu ett särskilt riktat stöd till ideella medlemsföreningar inom natur- och kulturarv.

Ideella organisationer inom natur- och kulturarv som får stöd:

  • HembygdVäst, 900 000 kronor
  • Maritimt i Väst, 650 000 kronor
  • NAV - industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst, 250 000 kronor

HembygdVäst

Hembygdsrörelsen fyller en viktig roll genom sitt arbete med att bevara, utveckla och tillgängliggöra det lokala natur- och kulturarvet. HembygdVäst har sammanlagt drygt 400 medlemsföreningar och över 80 000 medlemmar. Genom hembygdsrörelsen erbjuds årligen tiotusentals aktiviteter i Västra Götaland – en värdefull social gemenskap och meningsfull sysselsättning för väldigt många. HembygdVäst består av Bohusläns Hembygdsförbund, Dalslands Fornminnes och Hembygdsförbund, Göteborgs hembygdsförbund och Västergötlands Hembygdsförbund.

Maritimt i väst

Maritimt i Väst är en ideell förening som stödjer och skapar ett intresse för det maritima kulturarvet i Västra Götaland. Verksamheten har stor betydelse för invånares och särskilt barn och ungas tillgång till och delaktighet i det maritima kulturarvet.

NAV – industrihistoria och arbetslivsmuseer

Västra Götaland har en rik och spännande industri- och arbetslivshistoria. NAV - industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst är en ideell medlemsförening som synliggör arbetslivsmuseerna i Västra Götaland och främjar intresset för industrihistoria. I regionen finns fler än 150 arbetslivsmuseer.


Senast uppdaterad: 2021-12-01 15:36