Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stöd till byggnadsvårdsmässa i Mariestad 2019

Publicerad:

Byggnadskonventet i Mariestad är en mötesplats för byggnadsvården i Sverige och Norden. I år får konventet åter en efterföljande dag med byggnadsvårdsmässa för allmänheten, genom stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

– Många lägger stor möda vid att renovera med hållbara material och enligt beprövad hantverksteknik. Mässan är ett sätt att erbjuda sakkunniga råd och inspirera för ett hållbart tänkande kring våra hus, berättar Conny Brännberg (KD), ordförande för kulturnämnden i Västra Götalandsregionen. 

Enligt planeringen ska mässan öppna redan under konventet som ska hållas 25-27 september och fortsätta under helgen 28-29 september. Genom att förlägga byggnadsvårdsmässan på samma plats och i direkt anslutning till konventet kan workshops, föreläsningar och andra programaktiviteter upprepas från konventet, men nu med allmänhet med intresse för hantverk och byggnadsvård som målgrupp.

– Byggnadsvård är något av en folkrörelse. Intresset för vårt kulturarv ökar starkt, berättar Conny Brännberg (KD), ordförande för kulturnämnden i Västra Götalandsregionen. 

Populär mässa 2017

Vid det tredje och senaste konventet år 2017 deltog 530 personer. Arrangemanget pågick 27-29 september med parallella valbara programblock och över 100 föredrag och hantverksstationer. Deltagarna kom främst från Sverige, men även från Tyskland, Norge, Etiopien, Danmark, Finland och Wales. Då utökades byggnadskonvent med en efterföljande dag med byggnadsvårdsmässa för allmänheten, vilken möjliggjordes genom bidrag från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Mässan hade 25 utställare och besöktes av över 500 personer, vilka fick rådgivning, köpte material och verktyg eller inspirerades att vårda sina gamla hus. Utöver deltagare från Skaraborg kom besökare från Båstad, Jönköping, Örsundsbro, Borås, Karlstad och Örebro. För barnen ordnades bland annat slöjdworkshops.

Bakgrund till konventet och mässan

Västarvet, Hantverkslaboratoriet, Riksantikvarieämbetet och Svenska Byggnadsvårdsföreningen inledde ett samarbete under 2012 för att skapa en mötesplats för yrkesverksamma inom byggnadsvårdssektorn i Sverige i form av ett så kallat byggnadsvårdskonvent. Sedan 2013 arrangeras konventet vartannat år i Mariestad under september månad. Det är blandningen mellan hantverkare, materialproducenter, antikvarier och förvaltare som tidigare år har gjort mötesplatsen så uppskattad av deltagarna. 

Publicerad: