Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Seminarium i Almedalen: Snacka om nyheter – vilka medier väljer unga? Och vad blir den verkligt virala valfrågan?

Ingen annanstans i världen är vi så uppkopplade som i de nordiska länderna. Men tillgång till digitala medier innebär inte automatiskt välinformerade ”medieborgare”.

Se seminariet inspelat på Västsvenska Arenans Facebooksida (kräver ej inloggning)

Om seminariet

Borås Tidning har med stöd av Västra Götalandsregionen satt upp en skuggredaktion med unga journalister, Beta Borås, som jobbar med att avslöja på vilka sätt man kan göra lokal samhällsjournalistik för att locka unga i åldrarna 25–35. Vilka ämnen på vilka plattformar kan få denna målgrupp att intressera sig i de lokala frågorna och den lokala politiken?

Var kommer årets förstagångsväljare i kontakt med valdebatten och vad blir den första verkligt virala valfrågan? Hur gestaltar den sig? Är det en film? Eller är det de traditionella medierna som når genom bruset?

För att öka mediekunnigheten måste politiken gå före och peka ut riktningen. Under våren har en nationell genomlysning av insatser inom medie- och informationskunnighet presenterats för kulturdepartementet och utbildningsdepartementet. Vilka förslag på åtgärder har de? Hur krokar staten och regionerna arm för en nationell strategi som gör oss till världens mediekunnigaste land?

Och så blir det ”Snacka om nyheter” där mediekunnigheten hos politiker och forskare sätts på prov av den unga panelen.

Almedalsseminarium 2017

Västra Götalandsregionens kulturnämnds Almedalenseminarium 2017 om en bransch i kris, om medieskuggan på landsbygden och om en medieutredning som gav upphov till en brännande fråga: hur skapar vi en mediepolitik för hela Sverige?

Det står i tidningen, då är det säkert falskt! – Almedalen 2017

Intervju med Marit Kapla – Almedalen 2017

Senast uppdaterad: 2018-09-04 11:42