Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Gästateljéstipendiet på Madagaskar

Publicerad:

Färgkonstnären Jeanette Schäring spenderade tre månader i Madagaskar efter att ha blivit beviljad en gästateljévistelse av Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

– Det var hårt. Mycket hårdare än jag räknat med. Men jag älskade människorna, rytmen och alla historier.

Jeanette Schäring är född och uppvuxen i textilstaden Borås. Hennes konst fokuserar mycket på natur och ekologi.

– Jag vill använda färgen från växter som en kraft för förändring. Jag har till exempel arbetat med hur man kan färga fibrer som kirurger kan använda för att sy. Eftersom fibrerna, eller tråden, i vanliga fall är genomskinlig skulle en färgad tråd underlätta, säger hon.

Arbetet tillsammans med kirurger var spännande säger Jeanette Schäring.

– Det var två olika världar som möttes och jag tänkte mycket på det där, att sudda ut gränser.

I Madagaskar kolliderade återigen två världar.

-  Madagaskar är fattigt. 92 procent lever i fattigdom. Det finns inget sanitärt, inget rent vatten, dålig sjukvård, matbrist, i stort sett endast ris från Pakistan och mycket korruption. Men mötet med människorna, att lyssna till deras historier fick mig att reflektera mycket över mig själv. Vem jag är, vad min konst är. Det var svårt att ta deras tid när många inte ens hade mat för dagen.

Hur påverkade det din konst?

– Det är svårt att arbeta med färgning när det inte finns vatten. Men min vistelse i Madagaskar har startat många olika processer i mig, väckt mycket frågor som jag bär med mig i mitt skapande.

Jeanette Schäring spenderade 11 maj till 10 augusti i Madagaskar. Att kulturnämnden erbjuder valfria gästateljévistelser visste hon sedan innan. Men att det blev just Madagaskar var en slump. 

- Jag blev inbjudan att föreläsa på  konferensen ’Plants, Ecology and Colour’ och sedan bad en vän mig att stanna kvar efter konferensen.

Vad har vistelsen betytt för din konst?

– Oerhört mycket. För förutom att jobba med miljö och natur arbetar jag mycket med sociala frågor och möten med människor. Men att utforska det sociala blev en av de viktigaste frågorna i mitt skapande.

Har du några råd till den som vill arbeta med sin konst utomland?

– Våga pröva. Öppna dig för nya möten, nya spännande kulturer och utbyten av erfarenheter och kunskap. Var öppen för att det inte alltid blir som man har tänkt sig. Våga låta det vara en process och tänk inte så mycket på resultatet.

Korgen är kulturellt mycket viktig i Madagaskar. Den används som redskap och bärs ofta på huvudet. Olika plantmaterial används som t.ex. raffiafiber - som är lite mer exklusivt. Korgen kom att bli en del av mitt konstnärliga undersökande under min vistelse. >Här får vi hjälp att dra upp vår 4WD som har fastnat.

 Vi vandrar in i Marojejy National park, en av de få regnskogar som finns kvar i Madagaskar med en helt otrolig biodiversitet. Här fanns också mängder av orkidéer av alla olika slag. Vi går i flera dagar för att komma till de olika lägren i Nationalparken.

Vi är i en korsningsstad där ingen stannar. Vi väntar där en hel dag på nästa taxi-brouser som ska. ta oss upp mot norr. Här är jag och Elwin, vi äter av det enkla som finns Mat är en stor bristvara i Madagaskar, speciellt när man lämnar lite större stöder, då är det ris från Pakistan tre gånger om dan som gäller.

 Jag (i mitten), lokala Madagaskarkvinnor och Dominique Cardon (bland annat författare till Natural Dyes, sources, tradition, Technology and Science). Från konferensen Plant, Ecology and Colour in Antananarivo! Kvinnorna bär traditionella kläder och de har en slags lera i ansiktet, som de brukar ha varje dag, (bland annat för att skydda ansiktet från solen och värmen). 

RN5 är en nationalväg och rankad som en av fem farligaste vägarna i världen av BBC. Vi lastar vår bil på en flotte. Vi har folk med oss i bilen för att hjälpa till att ta oss genom passager av lera, berg, floder eller andra svåra hinder.

Om Jeanette Schäring

Jeanette Schäring har en MFA i Textilkonst ifrån Göteborgs Universitet. Hon arbetar med konstnärlig forskning och experimentellt med växter, ekologi och växtfärgning som litet ämne men med ett brett perspektiv. Jeanette Schärings arbete blandar gränserna mellan kultur historia, kropp, hantverk, textilkonst, vetenskap, aktivism och ekologisk filosofi, med fokus på hälsa, vatten, mat, mångfald, hållbara sociala projekt och samarbeten med vetenskapen.

Dan Fröberg

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: