Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förstudien KICK kartlägger pop/rockarrangörers villkor

Publicerad: Uppdaterad:

Nu är förstudien om pop/rockarrangörers villkor, KICK, klar. KICK har tagits fram på uppdrag av Västra Götalandsregionen för att skapa bättre förutsättningar för arrangörer av livemusik att utveckla sin verksamhet. Den ska även försöka hitta sätt att fördela bidrag till arrangörer som driver branschen som helhet framåt.

Studiefrämjandet, Svensk Live, Svensk Live – Unga arrangörsnätverket, KulturUngdom, Kultur i Väst och Westside Music Sweden har i en förstudie 2019–2020 kartlagt, analyserat och rapporterat kring läget för pop/rock och rockarrangörer i Västra Götaland. I begreppet pop/rock inkluderas bland annat rock, pop, hip-hop, metal, EDM, americana och soul. Med konstmusik avses bland annat ensemblemusik och symfoniorkestrar. Ett hundratal arrangörer har deltagit i förstudien.

Målet med förundersökningen är att skapa bättre förutsättningar för arrangörer att utveckla sin verksamhet, samt hitta sätt att fördela bidrag till arrangörer som motiverar arrangörskapet och driver branschen som helhet framåt.

Verksamheten i förstudien ska ge en realistisk bild av situationen för arrangörer i regionen, för att tydligt och konstruktivt ge beslutsfattare och tjänstepersoner en god förståelse och en nutidsanalys kring hur vardagen ser ut för arrangörerna.

I rapporten står följande om resultatet:

”I likhet med regionens kulturstrategi visar förstudien att arrangörernas villkor och förutsättningar att utveckla sin verksamhet behöver stärkas. Arrangörerna pusslar och säkrar med många, långa ideella timmar, egna ekonomiska insatser och prutande av priser för att regionens medborgare kan få njuta av unik livemusik. De är i stort behov av ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta sin verksamhet, för att motivera befintliga arrangörer till att fortsätta det fantastiska arbete de gör men även för att bidra till återväxten av arrangörer. Utöver ekonomiskt stöd anpassat för deras behov och förutsättningar finns det även behov av kunskapshöjande stöd samt stöd för att säkra att nya arrangörer ges möjlighet att etablera sig i regionen.”

Kulturnämnden har tagit del av rapporten och arbetar vidare med frågan i samverkan med de deltagande organisationerna.


Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2021-12-29 09:36