Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Årets julklapp från VGR kulturnämnd – satsning på återvunna kläder 2019

Publicerad:

Västra Götalandsregionens kulturnämnd ger en tidig ”julklapp” till projektet Re:textile III – Re:society, som genomförs av Science Park Borås, 2019. Projektet får stöd för att undersöka användning av kläder i cirkulära system. Resultatet ska användas till att utveckla produkter och kläder som är mer anpassade för återanvändning.

Projektet ska inspirera och visa kreatörer, designers, återförsäljare och nya företagare hur tjänster kan utvecklas så att klädkonsumenterna kan förnya sig och vara moderiktiga utan att köpa nya produkter. I undersökningen samlas information in med hjälp av en fokusgrupp som får testa olika redesignade och uppdaterade kläder. Under testperioden får de inte köpa några nya plagg. Varje person i fokusgruppen förses med ett aktivt chip som samlar in data, till exempel i form av fotografier, om hur de redesignade kläderna används.

Resultatet från insamlingen ska användas i andra projekt som genomförs av Circular Textile Initiative tillsammans med åtta kommuner i Västra Götaland. I projekten med kommunerna är syftet att inspirera allmänheten till hållbar konsumtion av textil och mode. Samtidigt som det bidrar till minskad miljöpåverkan skapar det även nya affärsmöjligheter för sektorn för kulturella och kreativa näringar (KKN).

Satsning på kulturella och kreativa näringar

Projektet Re:textile III – Re:society bygger på ett brett samarbete med designers, konstnärer och företag/organisationer inom textil- och modebranschen och anknyter på så sätt till branschutveckling, som är ett av insatsområdena i Västra Götalands program för kulturella och kreativa näringar 2018-2020.

Läs mer om Re:Textile och cirkulärt mode

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: