Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kompletterande utbildning

Kompletterande utbildningar för personer med avslutad utländsk examen.

Universitet och högskolor på flera orter i Sverige erbjuder kompletteringsutbildningar för läkare, tandläkare, sjuksköterskor, barnmorskor, psykologer, biomedicinska analytiker, fysioterapeuter, apotekare, receptarier. Kompletteringsutbildningar erbjuds av statliga lärosäten och är en alternativ väg till svensk legitimation. När du är godkänd på den kompletterande utbildningen ska du bifoga ditt examensbevis i din ansökan om legitimation till Socialstyrelsen. Det är Socialstyrelsen som bedömer din ansökan och som utfärdar svensk legitimation när alla krav är uppfyllda. Observera att det för vissa legitimationsyrken finns krav på ytterligare tjänstgöring eller kompletterande utbildning innan svensk legitimation kan utfärdas. Läkare måste exempelvis göra AT (allmäntjänstgöring) och psykologer måste göra PTP (praktisk tjänstgöring för psykologer).

Läs mer om antagning, villkor och innehåll i lärosätenas information om kompletteringsutbildningar för legitimationsyrken i vården:

Barnmorska: Karolinska institutet

Biomedicinsk analytiker: Högskolan Kristianstad, Linköpings universitet, Uppsala universitet

Fysioterapeut: Karolinska institutet

Läkare: Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet

Psykolog: Lunds universitet, Uppsala universitet, Umeå universitet

Receptarie: Uppsala universitet

Sjuksköterska: Göteborgs universitet, Högskolan i Gävle, Karolinska institutet, Luleå tekniska universitet

Tandläkare: Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Malmö universitet

 

 

 


Senast uppdaterad: 2022-03-02 12:06